Unikátní koncept chutí

„Při degustaci Paradis Imperial ucítíte vůni čerstvě posekané trávy”, tak uvedl v Praze tento unikátní produkt značky Hennessy sám pan Maurice Henry Hennessy.

Maurice Henry Hennessy, zástupce 8. generace rodiny, která se proslavila výrobou nejznámějších koňaků na světě, v Praze představil další z klenotů značky – koňak Hennessy Paradis Imperial v jeho novém luxusním balení. Příběh tohoto koňaku začíná v srdci degustační místnosti Grand Bureau. Tam, v historické části Maison Hennessy, se každý den v 11:00 koná setkání týmu blenderů koňaku, kterému předsedá Master Blender a řídí pravidelnou ochutnávku. Ví, jak rozpoznat a pojmenovat široký rozsah chutí nabízený těmito eaux-de-vie, z nichž se každý koňak míchá. Eaux-de-vie, čirý destilát z vína, musí nejprve vyzrát ve starých dřevěných sudech, které mu v průběhu zrání dodávají nový rozměr. Tým blenderů pečlivě sleduje sebemenší změnu v chuti i dalších senzorických vlastnostech destilátu a čeká, kdy eaux-de-vie dosáhnou vrcholu vyzrálosti. Na otázku, který koňak z rodiny Hennessy má sám pan Hennessy nejraději, odpověděl: “Je to stejné jako kdyby jste se zeptali, které dítě máte nejraději, ale pokusím se odpovědět. Mám rád koktejly, tak řadu VS nebo VSOP. A také koňak XO, který vytvořil můj pradědeček pro účely rodiny a nakonec se stal i oblíbeným produktem v nabídce Hennessy.” Celé představení bylo jedinečným zážitkem pro každého milovníka těchto tradičních nápojů. Mimojiné jsme se dozvěděli, že mezi 400 000 sudy, kde zrají blandy jsou jak ty staré 30 let, tak až 130 let. Jejich kombinace tvoří vždy nový nápoj značky Hennessy a my víme, že určitě další poklad, na který je třeba se těšit.

Světový umělec Arik Levy pro Hennessy Paradis Imperial vytvořil zdobnou karafu z pravého křišťálu. Nadčasový design karafy je výrazem umění preciznosti, které je znatelné ve všech jejích pečlivě vybroušených křivkách. Dopadající paprsky světla tak obsah láhve díky broušené karafě rozehrávají v nekonečné hře lomu světla. Karafa je navíc dozdobena ručním leštěním, její krk je obklopen slitinou vzácného kovu – palladia a jejímu vrcholu dominuje luxusní zátka se znakem Maison Hennessy – rukou držící sekeru. Tvar kazety byl inspirován knihou, do které jsou zaznamenávány degustační poznámky. Dubové dřevo kazety je připomínkou sudů, ve kterých zrají eaux-de-vie. Závěs a knoflík jsou zdobeny mědí, která se již staletí používá jako materiál k výrobě samotných destilačních kolon. Po otevření kazety čeká majitele Hennessy Paradis Imperial zdobná karafa Arika Levyho, kterou z obou stran obklopuje zrcadlo evokující nekonečnou hloubku zážitku spojeného s tímto unikátním koňakem. Pro tohoto umělcee to nebyla premiéra v tomto domě, protože již v minulosti pracoval na mnoha dalších obalech a proto dostal důvěru rodiny i v tomto případě, kdy bylo potřeba obalit tento zlatavý mok a to se nestává každý den.