Večerní aukce v Arthouse Hejtmánek

Dnes večer si můžete vydražit několik skvostů, patří mezi ně Špála, Lada i prsten s diamantem.

Na 11. aukci Arthouse Hejtmánek se bude dražit například obraz Koupání od Václava Špály, výjev plný vzrušujícího rytmu a dynamiky, suverénně poskládaný z ploch červené, modré a bílé barvy. Vrcholný kubistický obraz „lyrika přírody“ a „hlasatele slunce a života“, jak Špálu označil Karel Teige, pochází z autorova nejvíce ceněného období. „Vizte takové koupající se ženy,“ napsal o Špálově mistrovské malbě Teige, „kdo jiný by dovedl tak zjednodušenými prostředky vystihnouti to smyslné osvěžení v parném dni?“ Vyvolávací cena obrazu je 5 500 000 korun. K raritám aukce se řadí i čtyři obrazy Františka Marii Černého ze 40., 50. a 60. let minulého století, vyvolávané od 15 000 do 20 000 korun. Černý je známý především jako architekt a do povědomí se zapsal především poválečnou dostavbou vybombardovaného Emauzského kláštera na pražských Slovanech. 

„Po vlně aukčních rekordů cítíme, že roste chuť investorů i sběratelů umění kupovat, ale také majitelů je prodávat. V naší aukci se tak objevují díla, která dříve nebyla k mání. Raketový vzestup cen těch nejznámějších autorů s sebou zároveň táhne vzhůru ceny dalších kvalitních umělců, na něž se v aukcích systematicky zaměřujme. Také od těchto autorů teď nabídneme díla dosud neznámá, mimořádně cenná nebo objevná,“ uvádí galerista Tomáš Hejtmánek, jehož aukční síň stála už za řadou autorských rekordů. „Trh s uměním prožívá zlaté časy a ochlazení ekonomiky, o němž se teď někdy mluví, v naší branži rozhodně nepociťujeme,“ dodává. 

Obraz Koupání od Špály

Díla Václava Špály, Josefa Lady, Květy Válové, Karla Malicha, ale i kubistický design a vázy, překrásný prsten s pětikarátovým diamantema jiná díla určená pro náročné investory a sběratele si lze prohlédnout na předaukční výstavě od 25. listopadu do 9. prosince 2019 v sídle Arthouse Hejtmánek v Goetheho ulici 2 v Praze 6. Otevřeno bude denně od 11 do 18 hodin. Kolekce čítá 200 položek, jejichž celková vyvolávací cena přesáhne 22 milionů korun. 

Obraz architekta Černého