Skiareál Špindelrům mlýn mění zimní Česko

Ředitel Skiaerálu Špindlerůn mlýn Čeněk Jílek stojí v čele gigantu, kterému není snadné držet opratě. Nejen, že provoz největšího střediska v Čechách není jednoduchý, ale navíc jej čekají velké změny, které změní nejen ráz celéhé města, ale hlavně povýší zimní sportování u nás na nejvyšší úroveň. Zeptali jsme se tedy, jaké plány se chystají a jaké to je to všechno realizovat.

Jaký byl rok 2019 pro Skiareál Špindlerův mlýn?

Uplynulý rok pro nás popravdě nebyl úplně ideální. Start loňské sezóny nevyšel, jak jsme si představovali. Po kriticky suchém létě jsme se potýkali s nedostatkem vody. Měli jsme tak velmi omezené možnosti technického zasněžování. Byli jsme rádi, že se nám podařilo alespoň nějaké sjezdovky zprovoznit v první polovině prosince. Poté přišlo naopak strašně moc sněhových srážek. Sněhu bylo spousty na celém území České republiky. Podmínky na lyžování tak byly od přelomu roku do konce zimy vynikající. Skvělé byly ale ve všech zimních střediscích. Těch bylo minulou zimu v provoz téměř dvě stě, což bylo nejvíce za posledních šest let. Lyžařská veřejnost se tak rozprostřela všude. Náš skiareál tak zaznamenal pokles návštěvnosti o zhruba jedenáct procent. Nechci být ale jen negativní. Podařilo se nám například více než úspěšně uspořádat Světový pohár žen v alpském lyžování. Během prestižních závodů se nám povedlo propojit dobrou organizaci i výjimečnou atmosféru, kterou vytvořili diváci po oba dva dny. Do Krkonoš se jich sjelo téměř devatenáct tisíc. Máme spoustu pochval od organizačního týmu mezinárodní lyžařské federace FIS, i od samotných závodnic, což nebývá zdaleka běžné. 

První víkend prosince se zahájila zimní sezona 19/20, co chystáte za novinky pro návštěvníky pro tuto zimu?

Během tradičního Špindl SkiOpeningu nám ještě počasí neumožnilo zprovoznit sjezdovky, ale nyní už se krásně lyžuje u nás všude, ve Svatém Petru, Medvědíně i Hromovce a podmínky jsou velmi dobré. Letos jsme investovali do zásadní modernizace prodejního systému skipasů a spustili v e-shopu gopass.cz unikátní online prodej v obdobném režimu, jako se nakupují letenky. Ceny skipasů už nejsou fixní, ale zobrazují se dynamicky online, podle počtu prodaných lístků, počasí nebo vytíženosti střediska. Dále jsme rozšířili systém Snowsat, který jsme zavedli loni a umožňuje nám efektivněji zasněžovat a upravovat tratě. Systém přinesl i úspory na energiích. Šetříme naftu, elektřinu i vodu, a tím i přírodu.

Kraj vám po letech schválil rozšíření areálu, což zásadně rozšíří celý projekt, že? Co tedy přesně znamená celá dostavba pro návštěvníky?

Ano, získali jsme kladné stanovisko EIA o posuzování vlivů na životní prostředí a jsme za to opravdu velmi rádi. Propojení Svatého Petra s Medvědínem je pro středisko naprosto zásadní a vyžaduje spoustu příprav, jednání a povolovacích procesů, jimž se věnujeme již několik let. Centrem projektu bude parkovací terminál, na jehož střeše budou dolní stanice dvou nových lanovek a dojezdy sjezdovek. Na medvědínskou stranu údolí povede desetimístná kabinová lanovka, na opačnou stranu, k horní stanici stávající lanovky Hromovka do areálu Svatý Petr pak povede 6ti sedačková lanovka s bublinami. Současně vzniknou z obou stran nové sjezdovky, po nichž lyžaři dojedou až na střechu terminálu. Vznikne tedy přemostění nejen přes příjezdovou komunikaci do Špindlu, ale i přes řeku Labe. Propojení bude mít pozitivní dopad na celkovou bezpečnost a komfort při lyžování. A návštěvníci se budou moci přesouvat po všech areálech bez sundání lyží.

Foto: Skiareal Špindlerův mlýn

Kdy bude celý projekt dokončen?

Pokud vše půjde hladce, chtěli bychom otevřít obě nové lanovky a dvě nové sjezdovky na zimní sezónu 2021/2022. Jde o velký a komplexní projekt, na který je potřeba spousty povolení. Samozřejmě si uvědomujeme, že jsme v prostředí národního parku, proto se Správou KRNAP jednáme o každém detailu. Chystáme propojení pomocí mostů, přestupní terminál, dvě lanovky, sjezdovky a všechny související stavby jako jsou trafostanice, zasněžovací systém nebo retenční nádrž. Nyní jsme již ve finálním stádiu předrealizačních příprav.

Vidíte tedy budoucnost Skiareálu v dalším rozšiřování služeb nebo rozsahu sjezdovek?

Součástí projektu propojení areálů je i rozšíření stávajících sjezdovek, hlavně jejich kritických míst. Do toho se pustíme pak v další fázi projektu. Po dokončení samotného propojení už vznik dalších sjezdovek ale neplánujeme.  Už vlastně není ani kde. Jsme v národním parku a musíme respektovat jeho pravidla a přírodu. V budoucnu se chceme spíše zaměřit na zkvalitňování služeb, modernizaci provozu a výměnu technologií starších lanovek a podobně. Chceme návštěvníkům nabídnout krásné, moderní a trendy středisko se super infrastrukturou, upravenými svahy a fancy restauracemi. 


Co byste popřál našim čtenářům a zároveň návštěvníkům Špindlerova mlýna do roku 2020?

Všem bych rád popřál pevné zdraví, co možná nejvíce prolyžovaných dní, hodně sněhu, hodně smíchu a spoustu nezapomenutelných zážitků.

Foto: Skiareal Špindlerův mlýn