Elektromobilita je budoucnost

Společnost Advantage Cars je známá svým prodejem těch nejrychlejších a nejdražších aut vůbec. Nyní ale vstupuje do budoucnosti jako zástupce značky Tesla a dává svým klientům možnost okusit kouzlo elektroaut. Zeptali jsme se majitele Milana Vopičky, jak spolupráce vznikla a jak se daří prodeji elektrických aut.

Být prvním partnerem Tesly u nás je mimořádná událost. Musíte být hrdý, že jste to právě vy a vaše společnost.

To jsem. Mám z toho ohromnou radost, protože uspět ve velmi náročném tendru nebylo snadné. Museli jsme projít přísným výběrovým procesem, stejně jako ostatní zájemci. 

Co rozhodlo?

Hlavní roli určitě hrálo naše zázemí, moderní a reprezentativní prostory, kde má nyní Tesla vyhrazenu celou část jednoho patra. A také jistě to, že máme 25 letou zkušenost s prodejem a servisem vozů všech značek. Navíc jsme reagovali na všechny požadavky obratem a tím je přesvědčili o našem zájmu.

Určitě šlo také o rozsáhlou investici?

Je to tak. Museli jsme upravit showroom, servisní prostory, pořídit speciální vybavení. Vybudovaly se dobíjecí stanice a mnoho dalšího. Navíc nás čekalo navýšení příkonu elektřiny ve spolupráci s Pražskou energetikou, protože stávající jističe by to neutáhly.

Vozy značky Tesla jsou momentálně hitem u světových boháčů. Platí to i pro Českou republiku? 
Foto: archiv Advantage cars

Ano je pravdou, že v České republice jezdí Teslou řada českých miliardářů, ale na druhou stranu je také pravdou, že v dnešní době si Teslu oblíbila i střední třída. To hlavně z důvodu, že náklady na provoz elektrického vozidla jsou podstatně nižší než u benzinových i dieselových motorů.

To byl důvod, proč jste usilovali o jejich zastoupení?

Všude vidíme skandály kolem emisí, tlačí se všeobecně na jejich snižování. Budoucnost je v elektromobilitě a mnoho výrobců aut jde tímto směrem. Nesmíme zaspat trendy, a tak mne napadlo oslovit Teslu.

Co si myslíte o konceptu Tesly vy osobně? 

Myslím si, že Tesla vyrábí perfektní auta. Jsme šťastní, že od jara 2019 máme v České republice autorizovaný servis a od října 2019 i prodej. Ještě nedávno se s každou opravou muselo jezdit do Německa nebo do Rakouska. 
V České republice se však stále musí zapracovat na vylepšení infrastruktury dobíjecích stanic.


Máte představu, kolik aut Tesla momentálně jezdí po ČR? Kolik jich budete servisovat?

Vím. U nás jich je na silnicích zhruba devět set. V servisu tedy očekáváme asi dvě až tři auta denně. Ale určitě k nám budou jezdit i klienti ze Slovenska nebo Polska, protože ve východní Evropě jsme jediní.

Budeme si u vás Teslu moct i koupit?

Teslu si můžete objednat online doma na počítači s tím, že si ji u nás v showroomu pouze vyzvednete. Nebo můžete přijet k nám, kde se Vám budou věnovat dva prodejci a nový vůz s Vámi nakonfigurují a objednají přímo u nás.