Vinařství Castel Juval Alto Adige

Chystáte-li se v zimní sezoně objet lyžařská střediska, tak byste neměli v místních restauracích opomenout jednu významnou značku vín, která vznikla v horách právě pro milovníky hor a dobrého vína.

Vinařství Castel Juval Alto Adige se nachází 1 000 metrů nad mořem na Juvalské skále v údolí Val Venosta v Alto Adige u obce Naturns, což z něj činí nejvýše položené vinařství v Itálii. Založil jej slavný horolezec Reinhold Messner. Na čtyřech hektarech vysekal do skály terasy a vysázel tam révu, kterou podělil čtyřem odrůdám – Ryzlink, Müller Thurgau, Pinot Bianco, Pinot Nero. Roční produkce činí od každé odrůdy pouze 7 000–8 000 lahví, což vytváří exkluzivní kolekci jedinečných horských vín. Jejich kvalitu dokazuje i to, že většina z nich se vypije jen v michelinských italských restauracích. Exportují se pouze do Londýna a do Prahy, exkluzivně do firmy Vino Markuzzi. Vína absolutně charakterizují horský styl vín, jsou to precizní a krystalicky čistá vína. Reinhold Messner zasvětil svůj život horám, a tak se rozhodl vytvořit horské víno. Jelikož i ve své profesi vždy chtěl dosáhnout těch nejlepších výsledků (a také jich dosáhl), to samé chtěl pro svou vinici. Díky tomu vzniklo jedno z nejlepších vín, které kdy bylo v takové nadmořské výšce vypěstováno. 

Foto: archiv Markuzzi

Vino Markuzzi je na trhu více než 10 let. Zastupuje 26 italských vinařů střední a menší velikosti. Jedná se zpravidla o rodinné firmy, kde se vinařské řemeslo dědí z generace na generaci. Jsou to vinařství respektovaná v daných regionech, a to hlavně pro svoji kvalitu. Proto i jejich distribuce bývá stejně vybraná, prodávají se tedy jen v nejlepších restauracích a vinotékách. Jak sám majitel pan Markuzzi říká: „Zásadní je pro nás kvalita vína, která má charakterizovat svůj původ, ročník, odrůdu a styl vinaře. Nezajímají nás industriální modifikovaná vína, ale chceme vína, která vznikla s velkým respektem k tomuto teritoriu. Máme navíc tři moravská vinařství, jedno v Německu, v Champagne a malou destilerii Maloro (špička v destilátech v Itálii), kde výběr podléhá stejnému kritériu jako u italských vín. Náš výběr zahrnuje to nejlepší, co lze z těchto oblastí pít, včetně vín Castel Juval Alto Adige.