Oči v době koronavirové musíte chránit

Současná situace nás nutí nosit roušky, ty ale zakrývají jen část obličeje. Zajímalo nás, zda je nutné soustředit pozornost i na naše oči a jak je případně chránit. Na to jsme se zeptali odborníka na optiku a majitele slavného Žilka Optik studia, Filipa Žilky.

Je bezpečné v době pandemie koronaviru používat kontaktní čočky, anebo je vhodnější alternativou přejít na brýle?

V době pandemie je obecně důležité dbát zvýšené hygieny při aplikaci kontaktních čoček i brýlí. Nicméně, že by mohl uživatel během “normální” doby být čuně tak to rozhodně nedoporučuji. Platí zcela selské uvažování. Někde může být vir.

Kde se mohou mé kontaktní čočky či brýle s virem potkat?

Všechny takové blízké setkání je třeba eliminovat. Oči jsou branou do celého organizmů. Z hlediska ochrany jsou brýle výhodou protože případné kýchnutí a aerosol distribuovaný vzduchem narazí na skla.Obecně jsem pro používání brýlí i když není pandemie. Oko dýchá, na rohovce probíhá metabolismus. Mrkáním se vše přirozeně čistí. Je to proces, který je kontaktní čočkou omezen. Brýle do tohoto procesu nijak nevstupují. Naopak, oko se chová zcela přirozeně. Nositelům kontaktních čoček doporučuji střídání s brýlemi běžně. Zařadit dva dny v týdnu brýle je ozdravný proces. Oko se nadechne, vyčistí a protáhnete potencionální dobu po kterou oko čočky vůbec snese. Nikdo nemůže aplikovat kontaktní čočky celoživostně. 

Co lépe ochrání oči před nákazou koronavirem? Kontaktní čočky nebo dioptrická skla?

Starost o brýle je daná standardně. Tu a tam je umýt v mýdlové vodě. Odmastit, vytřít do sucha. Jednou za dva měsíce je nechat vyčistit v optice ultrazvukem. Nabádejte své optiky aby Vám demontovali brýlové čočky a vyčistil je tam kam se člověk nedostane. Pozor na chemikálie. Ty mohou narušit povrch především plastových brýlí. Proti zamlžování existují ubrousky s látkou, která mu zabraňuje. Fyzikální proces zamlžení ale stoprocentně obejít nejde. Vyžádejte si je u optika, protože každá čočka potřebuje něco jiného.

Jak na patálie s brýlemi v době koronavirové?

Cenným  tématem je kvalita brýlové čočky sama o sobě. Ty lepší, už mají hydrofóbní úpravu, která na zamlžení má vliv. Hlavně zamezuje usazování nečistot, prachu a tolik se nemastí. Každý výrobce má většinou celou řadu kvalitativních úprav. Jedná se o antireflex, hydrofóbní úpravu a tvrzení. K tomu se připočítává technologie výbrusu dané čočky. To vše má vliv na to jak vidíme a jaký komfort si chceme dopřát. Cena samozřejmě narůstá ale jde v ruku v ruce s komfortem. 

Foto: archiv Žilka Optik studio