Přírodní elixír zdraví? Kozí a ovčí mléko, to zabere!

Poslední roky je stále populárnější nejen v kuchyni, ale také v oblasti kosmetiky. Je zdravé a antialergenní, navíc jeho účínky vás hodně překvapí.

Mléko je nedílnou součástí našich jídelníčků již od útlého věku. Dnešní doba přináší velké množství možností, jaké mléko si vybrat s ohledem na náš životní styl, dietní omezení či etická přesvědčení. Právě to jsou nejčastější důvody, proč se mnoho lidí rozhodně nekonzumovat kravské mléko, které může způsobovat zánětlivé reakce zažívacího traktu a je v současné době poměrně častou příčinou alimentárních alergií. Nechcete-li se vydat cestou rostlinných mlék, můžete vyzkoušet kozí či ovčí mléko, jejichž popularita je na vzestupu.

Kozí mléko je svým složením podobnější mléku mateřskému než kravskému, a je tak lépe stravitelné. Díky této vlastnosti je často doporučováno malým dětem a hodí se také jako kojenecká strava. Zejména pro děti je kozí mléko nesmírně užitečné při vývoji, obsahuje totiž nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B a další stopové prvky, které podporují správný vývoj mozku. Stejně tak zamezuje vývoji kožních onemocnění a ekzémů u dětí i dospělých, můžete se v něm dokonce i vykoupat. Z benefitů kozího mléka těží nejen děti, ale také dospělí, kteří mají problémy s trávením kravského mléka, a jejichž počet každoročně narůstá. Má také vysoký obsah taurinu a tryptofanu, který je důležitý pro tvorbu hormonů dobré nálady serotoninu a hormonu dobrého spánku – melatoninu.

Chov koz se nyní postupně navrací do České republiky, to potvrzuje MVDr. Lukáš Hlubek, majitel gurmánské minimlékárny Bon Lait, který je odborník na mléčné kozí farmy: „Kozy se pasou na zelených pastvinách, a zároveň je jejich krmná dávka precizně bilancována a doplňována celou řadou dalších komponent. Koza je velice citlivá na jakost a čistotu jednotlivých krmiv, což se přímo promítá do kvality mléka. Ne nadarmo se říká ‚být mlsný jako koza‘.“

Ovčí mléko je méně obvyklá alternativa toho kravského. Populární jsou zejména ovčí sýry, jelikož samotné ovčí mléko je velmi cenné a méně dostupné. Rozhodně však stojí za vyzkoušení, je totiž plné vitamínu D, jehož nedostatek je v našem podnebním pásu poměrně častý a neřešený problém. Může projevit špatným psychickým stavem, oslabeným svalstvem a kardiovaskulárními poruchami. Ovčí mléko obsahuje i další vitamíny rozpustné v tucích – A, E a K a je významným zdrojem železa, zinku a vápníku. Stejně jako kozí mléko, je to ovčí lépe stravitelné, je podstatně tučnější, nicméně se jedná o tuky, které jsou zdraví prospěšné.