Dárek jako investice, to je hodnota co přináší kolekce luxusních lahví

Pořídit svým blízkým zajímavý vánoční dárek není jen tak, ovšem najít takový, který potěší a zároveň v budoucnu neztratí na hodnotě, to už je skutečný oříšek. Inspirujte se našimi tipy, a uvidíte, že při výběru nesáhnete vedle. Jedná se o dárky atraktivní, které v sobě spojují příslib zajímavé investice a jejichž cena je zároveň velmi přívětivá…

Je jen málo lidí, kterým by kvalitní alkohol pod stromečkem neudělal radost. Když už po něm ale sáhněte, dejte pozor, abyste vybrali správně. Volte takový, který se prodává v limitovaných edicích a je plněn do ručně foukaných či jiných originálních lahví. Počítejte s tím, že si budete muset trh důkladně zhodnotit. Ovšem objevovat tajemství luxusních nápojů bývá velmi vzrušující.  Za mnoha limitovanými edicemi totiž stojí nějaký zajímavý příběh. Kvalitní alkohol není na skladování nijak náročný a můžete ho mít uložený v krabici na dně šatní skříně, aniž by zbytečně upoutal pozornost. Jednou z investičně nejzajímavějších záležitostí je v současnosti koňak – uchovává si totiž punc francouzského luxusu. Musí však pocházet z okolí města Cognak a k jeho výrobě musí být použity speciální odrůdy vinné révy (např. Folle Blanche nebo Ugni Blanc). Velmi ceněný je i rum, ovšem jen ten, který se vyrábí z cukrové třtiny nebo melasy. Hodnotné lahve nepocházejí pouze z Kuby (Havana Club maximo Extra, Ron bacardi de maestros de ron Vintage MMXII), i když je pravdou, že tento ostrov bezpochyby představuje rumovou velmoc. Nicméně velmi zajímavý rum se pálí i na Martiniku, Panamě nebo třeba na Jamajce.  Při volbě investiční whisky je klíčové stáří, tady sáhněte alespoň po té dvanáctileté. Není zas až tak důležité, jestli zakoupíte whisky z Irska, Skotska nebo USA. K mání jsou dokonce i pozoruhodné značky z Japonska a dalších zemí. Produkci z palíren Brora, Browmore, Dalmore a Glenugie  řadí obchodníci s investiční whisky k té nejlepší. 

Vhodným dárkem je určitě i investiční víno. To je však náročnější na skladování a je nutné myslet na to, aby měl obdarovaný ve svém bytě či domě vhodné prostory. U vína si pak hlídejte především kvalitu ročníku, velikost produkce a jeho dostupnost. „V první řadě jde o velmi omezenou dostupnost investičních vín, která v drtivé míře pochází z francouzského regionu Bordeaux. Kvalitní víno je ze své podstaty dlouhodobá komodita, která stárnutím zvyšuje svoji hodnotu, investor do vína by měl počítat s minimální dobou investice kolem 10 let,“ vysvětluje Mikuláš Duda, obchodní ředitel společnost VinoDoc. Například vína z Domaine de la Romanée-Conti, pravděpodobně nejprestižnějšího vinařství na světě, vykazují během deseti let růst hodnoty i o 250 %. 

Jedním z nejatraktivnějších dárků je pak bezpochyby investiční zlato. Na tomto vzácném kovu je nejlepší jeho univerzálnost – potěší totiž skutečně každého. A co víc, svou hodnotu si zachová i v budoucnu. Nemusíte přitom volit jen zlaté mince nebo slitky, zlato je k dostání i v mnoha jiných zajímavých formách, které jsou určené přímo pro speciální příležitosti. Pořizovací cena není příliš vysoká, ale bude samozřejmě záležet na tom, co konkrétně vyberete. K dispozici jsou luxusnější medaile a větší mince, u kterých je hmotnost vyšší, což se odrazí na pořizovací ceně. Nemusíte přitom myslet jen na své blízké, potěšit můžete klidně i sebe. Investiční zlato (s výjimkou medailí) je totiž ze zákona osvobozeno od DPH. Pokud byste chtěli investovat do zlata dlouhodoběji, můžete si pořídit třeba takzvané Zlaté spoření. „Funguje to jako při běžném spoření, jen s tím rozdílem, že vaše pravidelné měsíční platby se po dobu spoření postupně mění na zlaté investiční produkty. Naspořené zlato, na rozdíl od naspořených peněz na účtu, existuje fyzicky a vy si ho tak můžete odnést domů, uložit v bezpečnostním trezoru nebo ho prodat“, vysvětluje Jaroslav Černý, marketingový ředitel České mincovny.

Pokud mají vaši blízcí uměleckého ducha, určitě je potěší kvalitní obraz, drobné starožitnosti nebo knihy – především takové, které vycházejí v limitovaných edicích nebo jsou umělecky ilustrované. Celosvětový trend hovoří jasně, publikace tohoto typu jsou mezi zákazníky stále oblíbenější, na odbyt jdou nejen encyklopedie, ale i životopisné příběhy či fotografie. Ve všech případech přitom platí, že kvalita zpracování a investiční potenciál jdou spolu ruku v ruce. Za rozumnou cenu pořídíte třeba díla od začínajících umělců, jejichž hodnota pak může v budoucnu doslova skokově růst. Velkou investici nepředstavuje ani koupě menší sošky, vázy či brože, které seženete v leckterém starožitnictví. Pamatujte však na to, že umělecké dílo získává svoji hodnotu až za několik desítek let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *