Krok za krokem k prémiovým realitám

Rozhovor s Magdalenou Svátkovou, jednou z předních realitních makléřek a to nejen v týmu společnosti Svoboda&Williams, ale na českém trhu vůbec, byl inspirací, jak se dostat na vrchol, zůstat ženou a také se stát profesionálem vlastní pílí a zkušenostmi. Dozvíte se o zajímavých projektech, investicích i o práci v prestižní realitní firmě.

Momentálně pracujete ve S&W na vysoké pozici zabývající se lukrativními nemovitostmi, ale vraťme se na začátek. Jak jste se dostala k práci v realitách?

Původně jsem směřovala ke kariéře profesionální baletky, jenže kvůli úrazu jsem si musela zvolit jinou cestu. V roce 1998 přišla pracovní nabídka, která mi otevřela dveře do úplně jiné sféry. Měla jsem možnost začít působit na pozici makléřky v realitní kanceláři, která tehdy patřila mezi pět nejlepších na pražském trhu a už v té době byla zaměřená na prémiový segment, konkrétně tedy na prémiové rezidenční pronájmy. Sice jsem neměla v této oblasti žádné zkušenosti, ale vždy jsem měla ráda výzvy, takže jsem nabídku přijala. 

Jak se člověk dostane z běžné realitní kanceláře do té nejprestižnější
a navíc k tak lukrativním zakázkám?

No, nebylo to zrovna lusknutím prstu, jelikož nemám kouzelný prsten z pohádky Arabela (smích). Na pozici, kde jsem dnes, jsem se dostala především díky píli, neustálému vzdělávání, profesionálnímu vystupování, ale také díky pokoře a tomu, že mě moje práce skutečně baví. Velmi důležité pro mě byly také dobré kontakty a držet se mantry „štěstí přeje připraveným“.

Myslíte si, že ženy to mají v tak vysoce lukrativním byznysu těžké nebo naopak z něčeho těžíte?

Na začátku mi pomohl můj ženský šarm a vystupování, ale bez patřičných znalostí bych se v dnešní době nikam neposunula. Můžete oslňovat svou ženskostí, jak chcete, ale když vám chybí profesionalita a potřebné vědomosti, nestačí to. 

Realitní byznys příliš rovnocenný není. Možná i proto se ale více snažím a mám motivaci se neustále posouvat. Navíc ve Svoboda & Williams mám spoustu skvělých a schopných kolegyň, které jsou také na vysokých pozicích, takže jde o inspirativní prostředí, ve kterém se můžeme vzájemně motivovat. Tímhle možná jako firma trochu vybočujeme a lidé se často pozastavují nad tím, že zastoupení žen je u nás podstatně vyšší než zastoupení mužů, a to i na vedoucích pozicích.

Jak dlouho trvalo, než jste se dostala na tak vysokou pozici? 

Každý, kdo se v této branži pohybuje, dobře ví, že se nelze takto vypracovat za rok. Já jsem do ní naskočila na přelomu 90. let, takže v mém případě je moje současná pozice postavená na 23 letech zkušeností. Je za tím spousta let dřiny. Navíc svou současnou kariéru nevnímám tak, že už jsem dosáhla maxima, kterého dosáhnout můžu. Naopak doufám, že se budu stále více zdokonalovat. 

Myslíte si, že se dá taková práce skloubit s rodinou? Je to váš případ?

Jde, ale je to samozřejmě těžké. Úspěch v kariéře je postavený na určitém odříkání, které jde někdy i na úkor rodiny. Pracuji 24 hodin 7 dní v týdnu, protože v práci realitního makléře neexistuje něco jako pevně daná pracovní doba. Naštěstí mám velkou oporu ve svém partnerovi i synovi, kterým jsem za jejich přístup opravdu vděčná. Oba jsou velmi chápaví, i když to se mnou nemají jednoduché, jelikož mám stále u ucha telefon a pracuji i během volna. Syn se mě po návratu z dovolených často ptá, jestli vůbec vím, kde jsme byli (smích). Moji pracovní dobu ale vytvářejí požadavky klientů a já si nemůžu dovolit nezvednout telefon, ať už jde o člověka, který kupuje nemovitost za více než sto milionů, nebo o někoho, kdo se pohybuje v nižších částkách. Každý je pro mě stejně důležitý. 

Momentálně pracujete na projektu Apartmány Bramberk, představíte nám ho?

Projekt Apartmány Bramberk právě vyrůstá v Peci pod Sněžkou a jde o skutečně unikátní počin komorního rázu. Po dokončení zde bude jen 10 apartmánů, všechny s krásným výhledem do okolní krajiny a vlastní terasou, součástí domu bude také wellness zóna s bazénem. Jde o skutečně luxusní útočiště tisíc metrů nad mořem, kde si budoucí majitelé mohou užít naprostý klid, komfort a především soukromí. 

Je to další luxusní projekt v Krkonoších určený pro top klientelu, proč zrovna Pec pod Sněžkou, nebylo by lepší býti blíže Špindlerovu mlýnu?

Velkou předností Pece pod Sněžkou je její „niche“ charakter, v porovnání právě třeba se Špindlerovým mlýnem. Nevzniká zde tolik projektů a představuje skvělé místo především pro takové klienty, kteří hledají klid. Špindlerův mlýn je samozřejmě hodně žádaný, ale během sezóny je zde také hodně živá atmosféra, která ne každému vyhovuje. 


Projekt má zajímavou architekturu, kdo za ní stojí?

Developer spolupracuje s architektonickou kanceláří ROSA – ARCHITEKT. Nám se moc líbí přístup, jaký k projektu zvolili. Jde totiž o přestavbu objektu bývalého rekreačního střediska, které vyniká poměrně svérázným charakterem, typickým pro horskou výstavbu ze 70. let. Ten objekt na místo prostě patří, je s ním nějakým způsobem spjatý, takže namísto bourání dochází k proměně na stavbu, která bude splňovat současné nároky na bydlení v horách, ale přitom se podaří udržet i nějaký historický kontext. 


Jak je to vlastně s investicemi do nemovitostí v době koronaviru? Jsou stále dobrou investicí?

Rozhodně, nemovitosti jsou v současné době jedním z bezpečných investičních přístavů. Hodnota kvalitních nemovitostí totiž v dlouhodobém horizontu poroste, takže ti, kdo mohou, se zajišťují právě jejich nákupem. V hlavním městě jsou možnosti stále limitovanější a developeři na to reagují realizací zajímavých projektů v regionech České republiky.


Kam byste doporučila investovat mimo projektu Bramberk, v současné době? Dáte nám nějaké investiční tipy?

Z investičního hlediska jsou velice zajímavé například projekty Přístav a Lakeside Apartments Lipno. Přístav bude tvořen 14 domy, které právě vyrůstají v tiché zátoce Orlické přehrady a za jejich návrhem stojí světové proslulé architektonické studio Cutler Anderson Architects. V případě projektu Lakeside Apartments Lipno jde o spojení prémiového rekreačního bydlení v žádané lokalitě u Lipenské přehrady s pestrými možnostmi pro milovníky vodních sportů, mezi které se řadí i developer projektu Petr Beneš. 

Autor článku: Libka Šafránková foto: Ondřej Pýcha