Hra světel z dílny české sklářské královny firmy Moser

Karlovarská sklárna Moser rozšiřuje řadu svých unikátních produktů o symbol přátelství, pohostinnosti, vřelosti, ale i úspěchu – vázu Ananas. Ta vyniká nejen kompozicí připomínající realistický vzhled ostnatých květů ananasu, ale i promyšlenou kombinací barev. Medově zbarvené topasové sklo s lehkým nádechem zelené podtrhuje propracovaný vertikálně broušený design navržený Lukášem Jabůrkem, autorem předchůdce Ananasu – ikonické vázy Hruška.

Váza Ananas v sobě snoubí hlubokou symboliku i řemeslné mistrovství. Její výroba trvá desítky hodin. Sklářští mistři její tvorbu začínají s téměř 15 kilogramy skla na píšťale před foukáním. Vzniklý polotovar stále váží před brusem více než 7 kg a mistr brusič na něm pak dlouhé hodiny s neskutečnou trpělivostí a přesností vytváří hluboké čtyřúhelníkové plástve. Výsledkem je 5 kg vážící, 29,5 cm vysoká váza zušlechtěná náročným vertikálním brusem. Jednotlivé plošky na jejím povrchu nabízí z různých úhlů pohledu dokonalou souhru optických a světelných efektů. Velmi působivý je ale i pohled na dno vázy, kde vyniká skutečná podoba ananasu.

Exotické ovoce po mnoho staletí symbolizovalo pohostinnost, slavnostní atmosféru, vřelé přivítání stejně jako úspěšnou úrodu. Díky svému specifickému vzhledu bylo zároveň i ozdobou královských tabulí. Každý dílek povrchu kůry patří do tří různých spirál. Počty jednotlivých spirál jsou přitom vyjádřeny Fibonacciho posloupností. Přírodní jev do skla zrcadlený dělá z vázy Ananas objekt, který si okamžitě podmaní každého milovníka užitného umění stejně jako každý prostor, do kterého bude instalován. Od července bude možné si vázu o velikosti 21 cm objednat ve všech prodejních galeriích značky Moser či na www.moser.com. Větší verze (o velikosti 30 cm) bude vzhledem k náročnosti zhotovení především velmi sofistikovaného brusu vyrobena pouze v limitovaném počtu 100 kusů.

Autor článku: Libka Šafránková foto: Moser