Benjamin 14 svým unikátním konceptem láká gurmánské fanoušky

Jedinečný koncept dělá z této fine dining restaurace český unikát. Řízená degustace u jednoho stolu s maximálně deseti hosty sedícími společně, s kuchaři prezentujícími jednotlivé chody. Návštěva tohoto místa přináší neotřelý gastronomický zážitek, blížící se společenské události, kterou byste možná ale vynechali.

My jsme samozřejmě nechtěli zůstat pozadu a zašli jsme si ochutnat jejich pokrmy, za kterými stojí vynikající kuchař, gastrovizionář, a majitel restaurace Café Buddha a restaurace PRU 58 v jedné osobě, Štěpán Návrat. Benjamin, to je kromě Štěpána Návrata také šéfkuchař Jakub Červenka, který má zkušenosti ze zahraničních michelinských restaurací. Tato kombinace u vás jistě vytvoří jistá očekávání. Ne jinak to bylo u naší redakce.

Interiér je přizpůsoben konceptu, kdy sedíte kolem baru a místo tu je jen pro deset hostů, což je také maximální kapacita na každý večer. Působí to společensky a designově, ale pro večeři ve dvou to rozhodně není dobrá volba. Na začátek jsme dostali samozřejmě vodu a také amuse bouche ve formě sádla servírovaného na kameni s domácím chlebem. Chleba byl opravdu vynikající, ale volit sádlo, které není surovinou oblíbenou automaticky každým, se nám nezdálo moc strategické.

Prvním chodem byla květáková tartaletka s lososem, poté následovala celerová polévka s kimchi, pak dýně s pohankou, mezi hlavními chody byl zajíc v doprovodu švestek, perníků a lokší nebo prsíčka jemné křepelky s křenem a oříšky. Všechny chody tu neuvádíme, sami jsme se po několikátém chodu ztráceli v chutích i variacích. Ono se to nezdá, ale deset chodů je dost, možná moc, obzvlášť když se kuchař rozhodne kombinovat tolik stylů kuchyní i ingrediencí. Když bychom zvolili to nejlepší, co jsme měli možnost ochutnat, tak je to překvapivě dýně. U té jsme si vysloveně pochutnali. Potom ještě polévka, úžasná kombinace celeru, který dostává čím dál více prostor v moderní gastronomii a povedeného kimchi, byla vynikající.

Co se týká pití, tak jsme volili verzi, kdy si připlatíte asi tisíc korun a máte k jídlu párování vínem. Bohužel pro nás, to bylo párování vínem z moravských sklípků a protože nejsme velcí fanoušci českého vína, tak jsme upíjeli ze skleniček jen z nouze, abychom podpořili pitný režim a také vyzkoušeli párování doporučené servisem ke škále chutí podávaných chodů. Tak i tak nám vína nechutnala a považujeme za velmi odvážné, v takové cenové hladině, nabízet jen lokální vína. Těžko se s nimi trefíte do chutí hostů, kteří jsou zvyklí na kvalitu a velký výběr světových odrůd.

Zhodnotíme-li celkový dojem, kde na jedné straně stojí kombinace jídla, servisu a interiéru, a na druhé straně cena za ten zážitek, ta je mezi dvěma a třemi tisíci za osobu za celé degustační menu bez nápojů, tak jednoznačně musíme říci, že bychom již znovu do této restaurace nešli. Pro jednou je to možná neotřelé a mezi jinými, více tradičními podniky, milé povyražení, ale za nás – jednou a dost.

Hodnocení celkového dojmu:

Jídlo 6*

Pití   5*

Prostředí 7*

Servis 8*

(Hodnocení je v rozsahu 1* až 10* s tím, že číslo 10 je nejvyšším možným)

autor: Libka Safr, foto: archiv Benjamin14