Cesta mezi fotbalem a byznysem podnikatele Jiřího Smrže

Jiří Smrž, muž, který stojí za firmou ASTON – služby v ekologii. Začínal s podnikáním v době, kdy kultura podnikání byla u nás teprve v plenkách, i přesto uspěl. Navíc se pustil do založení firmy, která se zabývá oborem, který můžeme považovat v devadesátých letech za revoluční, a to do ekologie. Nenechal se ničím zastavit ani odradit a dnes jeho firma patří na špičku svého oboru, tedy oboru nakládání s odpady. O tom, jak se to podařilo, i o mnohém víc o něm samotném, se dozvíte v našem rozhovoru.

Dočetla jsem se o Vás, že jste velký milovník fotbalu?

Ano, to jsem. Jako malý kluk jsem fandil Dukle Praha a zbožňoval Diega Maradonu.

Jste stále aktivním funkcionářem, že?  A nedávno jste koupil i klub?

Již ne. 26 let (od roku 1991) jsem se věnoval FK Spartaku MAS Sezimovo Ústí, který se v roce 2012 přejmenoval na FC MAS Táborsko a zde jsem byl mnoho let většinovým vlastníkem. Žádný klub jsem nekoupil, pouze jsem přislíbil pomoc FK Viktorii Žižkov, kde za mladší žáky hraje můj syn Adam.

Nežárlí rodina na vaše náročné aktivity – podnikání a fotbal? 

Nežárlí, a ani není čas žárlit. Manželka Jitka se stará o chod celé rodiny. Syn Adam hraje k fotbalu ještě tenis a dcera Linda hraje na Štvanici tenis a také fotbal. Ke škole, školce a aktivitám dětí ještě soudí na Praze 1. O víkendech chodíváme celá rodina na fotbal, jezdíme do Tábora za babičkou nebo jezdíme na výlety.

I název firmy Aston souvisí s fotbalem je to tak?

Ano, podle anglického klubu Aston Villa FC. V roce 1982 vyhráli PMEZ, předchůdce ligy mistrů. Ten klub se mi líbil, i fotbal se mi líbil. A když jsem mnoho let poté uvažoval o názvu své firmy, tak jsem si ten název vypůjčil.

Za podnikání jste si vybral velice specifický obor, jak vznikla myšlenka na obchod s odpadem?

Pracoval jsem na deemulgační čistírně jako zaměstnanec Kovosvitu v Sezimově Ústí. Přemýšlel jsem, co bude, jak zabezpečit rodinu. Chtěl jsem se motivovat, něco vybudovat a tenkrát bylo moderní pronajímat si zařízení, tak jsem si tedy tu provozovnu jsem si nejdříve pronajal, nakonec v roce 2004 koupil a letos jsme ji za 25 milionů korun opravili, a to se stalo největší investiční akcí naší firmy vůbec.

Vzpomínáte na začátky podnikání? V devadesátých letech nebo dnes to byl asi velký rozdíl v tom založit firmu, žádní investoři, start-upy?

Vše bylo složitější. Nikdo nevěděl, jak má postupovat při získávání jakéhokoliv povolení. Nebyl internet ani PC, vše jsem musel na úřadech vyřizovat osobně. Byla to těžká doba, a to nejen pro mě, ale pro všechny, kdo tenkrát začínali. Taková doba se už nebude opakovat a podobné začátky podnikání dnes již moderní start-upy nemohou zažít.

Čím přesně se Vaše společnost zabývá, jak byste popsal to, čím se odlišujete?

Společnost ASTON – služby v ekologii, s.r.o. nabízí komplexní služby v oblasti ekologie (provozujeme zařízení na odstranění odpadů, realizujeme dopravu odpadů, zpracování druhotných surovin, odstranění staveb s obsahem azbestů, monitorování kanalizace s následným vyčištěním). Odlišujeme se především tou komplexností, kterou realizujeme především na vlastních zařízeních, vlastní technikou a vlastními pracovníky.

Jak jste stavěl celý business plán? Byl od začátku zaměřen na ekologii nebo jste začínal jinde a postupně se směroval jinam?

Ano, aktivity naší společnosti se od začátku činnosti zaměřují na ekologii.

Vím, že jste nedávno postavili velmi unikátní ekologickou čističku, můžete nám k tomu projektu povědět víc?

Nepostavili, ale prošla celá generální opravou. Je to největší jednorázová investiční akce v historii naší společnosti. Na místě původní přes třicet let staré deemulgační stanice odpadních vod jsme vybudovali prakticky novou moderní a plně automatizovanou čistírnu. Zvětšili jsme její kapacitu na 16.000 m3 odpadních vod ročně, a také jsme automatizací zvýšili bezpečnost práce pro náš personál.

Součástí technologie, kterou je DEČOV vybavena je i dekantační odstředivka Flottweg Z4D-3 používaná pro odpadní vody s vysokým obsahem pevných částí. Toto zařízení nepřetržitě odděluje pevné částice ze suspenzí s obsahem pevných částic a čistí odpadní vody, třídí pevné látky a odstraňuje pevné částice ze suspenzí se dvěma tekutými složkami, kdy zároveň probíhá rozdělování tekuté fáze na lehké a těžké složky. Zařízení je schopné upravovat technologickým postupem řezné a brusné kapaliny, alkalické odmašťovací kapaliny, zaolejované vody a odpadní vody z galvanoven včetně redukce šestimocného chrómu s ohledem na jejich koncentraci, složení a stabilitu. Koncepčně je zařízení přizpůsobené k aplikaci většiny chemických způsobů odstraňování kapalných odpadů, zneškodňování a odvodňování odloučených olejů k zahušťování primárních kalů nebo k jejich chemické úpravě.

Jak je to s návratností a investicemi do takto náročných ekologických a technologických projektů?

Nejde primárně o ekonomickou návratnost, ale podobná zařízení jsou nutná, aby se společnost ASTON – služby v ekologii mohla pohybovat na trhu, kde působí od roku 1993.

Dá se o nich ještě mluvit jako o obchodních projektech?

Nedá. Hlavními důvody je to, co jsem uvedl v předcházející odpovědi. Ale pomůže vám udržet se na trhu a umožní ekologičtější zpracování, a to je součástí obchodu společnosti, takže částečně vlastně ano.

Celkově bude asi podnikání v oblasti ekologie náročné a velmi specifické?

Ano je, ale to je každý obor podnikání.

Čím si myslíte, že se firma jako Vaše dostane na špičku? Jsou to služby nebo obchodní model?

Je to pracovitost a opět pracovitost celého týmu zaměstnanců naší společnosti. Opakující se investice do zařízení, techniky, do zaměstnanců a stálý kontakt se zákazníky společnosti.

Kde je Váš trh? Česká republika nebo poskytujete služby i ve světě?

Naše služby provozujeme v síti provozoven ve městech Praha, Tábor, Sezimovo Ústí, Písek, Planá nad Lužnicí, Nýrsko, a to pouze v České republice, kde patříme na vrchol.

Jak na tom byla Vaše společnost během Covidu? Zasáhl Váš obor nebo jste ten typ podnikání, který měl štěstí a nebyl zasažen? Případně, jak jste se k situaci postavili?

Zasáhl nás jako každého, ale pravidelnou aktivitou na trhu jsme vše zvládli. Hledali jsme možnosti nabídky našich služeb v nových oblastech a u nových zákazníků. Rok 2021 bude v tržbách nejúspěšnější v historii firmy.  Rozhodně jsme ale změnili způsob plánování zakázek, již to není o letech dopředu, ale třeba jen na nejbližší dny a týdny, nikdo dnes neví, co bude a nechce tudíž plánovat. A to nesmíme zapomenout na personální komplikace, kdy někdo onemocní korona virem nebo musí do karantény, to také trochu mění přístup k fungování provozu.

A Vaše plány do budoucna? Zajímavé projekty? Investice? 

V březnu příštího roku rozšíříme náš vozový park o cisternu s vlekem, zmodernizujeme náš vozový park o nové kontejnerové vozidlo a několik osobních vozidel. V plánu je také rozšířit naše zázemí v Praze a okolí. Také připravujeme rozsáhlou opravu provozovny v Plané na Lužnicí.

Autor článku: Libka Šafránková Foto: Jana Drtilová