Podnikavá krása Jany Doleželové

Podnikatelka modelka a vítězka Miss České republiky pro rok 2004 a nyní také třeba moderátorka, která nám všem dokazuje, že krása spojená také s talentem a intelektem je skvělou kombinací, co dokáže velké věci a že je třeba jít za svými cíli.

Studovala jste farmacii a poté založila síť lékáren. Věnujete se stále tomuto oboru nebo ustoupil mateřským či jiným povinnostem?

Lékárnu v OC Palladium jsem provozovala 9 let, k ní později přibyly další 2 lékárny v obchodních centrech. V té době jsme v těchto lékárnách měli celkem 20 zaměstnanců. Provoz 3 lékáren už pro mě byl dost časově náročný a přinášel mi spoustu stresu. Proto když jsem začala uvažovat o založení rodiny, rozhodla jsem se lékárny prodat. Mateřství jsem si chtěla užít a nepředávat dítě denně chůvám. Úspěšný prodej dodnes považuji za dobré rozhodnutí. Zbavila jsem se stresu a zároveň jsem se zabezpečila. Následně jsem pracovala 5 let v marketingu sítě Lékárna Agel. Minulý rok v květnu jsme přešla do marketingu největšího řetězce lékáren v ČR, tedy Lékáren Dr.Max. Práce v této dynamicky se rozvíjející společnosti, která je leadrem na trhu, je pro mě velkou výzvou a posunem vpřed.

Stále Vás vídáme na různých společenských akcích a v médiích. Znamená to, že se částečně věnujete i modelingové kariéře?

Modeling jsem vždy považovala za nejlepší studentskou brigádu, proto jsem se mu během studia farmacie začala věnovat. Následně mi modeling umožňoval rozvíjet můj nejoblíbenější koníček, kterým je cestování. Spojovala jsem tak příjemné s užitečným. Díky focení po celém světě jsem měla možnost navštívit desítky zemí. Cestování rozšiřuje obzory a já jsem za tuto možnost modelingu vděčná. Nicméně všechno má svůj čas. A tak jsem společně s mateřstvím aktivity v rámci modelingu ukončila. Nechci odlétat na týdenní focení a nechávat dcerku doma. To si s ní radši zajedu na dovolenou (úsměv). 

Na několika akcích, kde jsme se potkali, jste moderovala. Jak jste se dostala k této nové roli a baví Vás více, než modeling?

Od modelingu jsem plynule přešla k moderování. Vzniklo to spíš neplánovaně. Na společenské akci někdy v r. 2008 vypadl moderátor, tehdy jsem přátelsky pomohla pořadatelům a „zaskočila“ u mikrofonu. Na základě toho jsem dostala několik nabídek na moderování a následně díky referencím se mi moderování stalo takřka „denním chlebem“. Moderovala jsem spoustu plesů, tiskových konferencí, kongresů, teambuildingů, golfových turnajů, poklepy základního kamene, festivaly atd. Především pro společnosti jako např. 02, Passerinvest, Sekyra Group, Erste, T-mobile, Allianz, Prakab, Egis, Alo Diamonds, České dráhy, Audi, Hugo Boss, ISS, Heluz, Loreal, Surgal, Agel, AČPM, FaFUK, Ecolab atd. 

Zjistila jsem, že jste také zastupitelkou města Říčany. Proč jste se rozhodla takto aktivně zapojit?

Oslovil mě tehdejší starosta Říčan Vladimír Kořen, který je většině lidem znám především jako moderátor pořadu Zázraky přírody. Naše místní hnutí Klidné město je ve vedení Říčan  již 11let. Líbí se mi filozofie Klidného města a směr, kterým se Říčany rozvíjí. To byl mj. i důvod, proč jsem si toto město pro život vybrala. A proč jsem se rozhodla se zapojit aktivně? To je jednoduché. Chci se podílet na formování města, ve kterém  žiji a ve kterém vyrůstá moje dcera.

Říčany získali titul Nejlepší město na bydlení, čím myslíte, že to je? 

Říčany nabízejí svojí polohou skvělou dostupnost do Prahy, ale přitom mohou obyvatelé využívat veškeré výhody menšího města. Máme kvalitní školství i velký výběr mimoškolních aktivit pro děti. Materiální zabezpečení, kultura i životní prostředí je taktéž na vysoké úrovni. A tak se Říčany stali místem, kam míří především rodiny s dětmi. Budujeme nové cyklostezky, které jsou vzhledem k množství lesů a rybníků v okolí hojně využívány. Tento tzv. „Ladův kraj“ je opravdu malebný.

Věnujete se mnoha aktivitám, zbývá čas ještě na další podnikatelské projekty? Věnujete se mimo tohoto všeho ještě něčemu dalšímu?

Vyhovuje mi kombinovat farmacii a moderování. Farmacie je smysluplný zdravotní obor, díky kterému mohu pomáhat lidem. Nedávnou jsem například rozšířila své pole působnosti absolvováním odborného kurzu pro farmaceuty, díky kterému mohu provádět kuřáky celým procesem odvykání kouření. Moderování je pro mě naopak odreagování, zábava a odlehčení od zdravotní zodpovědné profese. Na další aktivity vyjde čas jen výjimečně. Třeba před dvěma lety jsem navrhla kolekci oblečení Jana Doleželová pro Marko-in, která je k dostání na eshopu Markoin.com. 

Stala jste se matkou, máte mnoho pracovních povinností, a přesto vypadáte stále mladě a ve formě. Jak to děláte, že takto zastavujete čas? Čím se držíte ve formě?

S přibývajícími roky se na každém z nás více a více projevuje vlastní životní styl. Základem zdravého životního stylu je vyvážená strava, kvalitní spánek, nekuřáctví, dostatek pohybu a naopak minimum alkoholu. Zdravou životosprávu dodržuji a navíc často a ráda sportuji. V létě se věnuji cykloturistice, běhu a golfu. V zimě pak skialpinismu a sjezdovému lyžování. Celoročně plavu. Pohyb mi prostě přináší radost. Lyžovat i plavat už umí i dcera, vedu ji ke sportu.

Skoro se až stydím zeptat u tak aktivní ženy, ale jak trávíte volný čas? A jestli vůbec zbývá čas na nějaké koníčky?

Mezi moje koníčky patří, jak jsem zmínila výše, cestování. Navštívila jsem už přes 70 zemí. Poslední roky však vzhledem k Verunce tento koníček téměř nerozvíjím. Ale chvíli volna na sport, hru na klavír či dobrou knížku si najdu.

Když jste byla malá holčička, říkala jste si někdy: až vyrostu budu slavná? Nebo jste si hrála na zdravotní sestřičku, a proto zvolila studium farmacie? 

Na prvním stupni základní školy jsem chodila 2 roky do kroužku „Mladý zdravotník“ a jezdila v rámci tohoto na dětské olympiády. Takže spíš jsem inklinovala ke zdravotnictví.

V době pandemie je práce v oboru zdravotnictví velmi náročná a potřebnější než dřív. Pociťujete tento tlak?

Zdravotníci jsou bezesporu pod větším tlakem a toto období vyžaduje vyšší pracovní nasazení. Mění se i role a kompetence zdravotníků. Nyní se například hovoří o možném očkování v lékárnách do budoucna. 

Jak vůbec zvládáte dobu covidovou a ovlivnilo to nějak Váš život?

Mám štěstí, že showbussines není jediným zdrojem mých příjmů, protože moderování mi v době lockdownů úplně vypadlo. Teď už se situace zlepšuje.

Zároveň tato doba ovlivnila i dceru. Sotva měla 3 roky a začala chodit do školky, tak školky na jaře 2020 musely přerušit provoz. A protože bylo v době lockdownu logicky vše zavřeno, vyrážely jsme každý den na dlouhé cyklovýlety. Vozila jsem Verču v cyklosedačce, což ji bavilo a já se tak zároveň udržovala v dobré fyzické kondici. Práci jsme pak doháněla večer, když usnula.

Plánujete do budoucna nějaké změny ve své kariéře nebo jaké máte vlastně plány dál? 

Kariéru jsem intenzivně rozvíjela a budovala 15 let. Poslední 4 roky je však na prvním místě dcera. Mám skvělou práci, která mě baví a která mi umožňuje se dceři dostatečně věnovat, za což jsem ráda. Proto žádné velké změny neplánuji. Jsem naprosto spokojená. Vyváženost v soukromém a pracovním životě je důležitá.

Autor článku: Libka Šafránková Foto: Jaroslav Urban