Žijte ve slunečním svitu, koupejte se v moři a dýchejte vzduch vonící volností, to je Mauricius

Skvělé místo na dovolenou, které láká luxusními hotely a celoročním příznivým počasím na plážové radovánky. navíc tu najdete špičkové restaurace a topové hotelové resorty, které díky své tradici moc dobře vědí, jak vás rozmazlovat. Naše redaktorka pro vás získala několik zajímavých tipů z aktuální nabídky.

Koktejl jazyků a kultur
Nejzřejmější rys je jeho multikulturní kouzlo. Každý národ, jehož přislušníci u jeho břehů zakotvili tu zanechal nějakou stopu.  Mísí se tu evropské, africké, indické i arabské prvky. V ulicích se o sebe doslova opírají křesťanské kostely, islámské mešity, hinduistické chrámy i čínské pagody. Vyznavači jejich náboženství žijí na ostrově ve výjimečné toleranci, umění snášenlivosti se učí snad už ve školce. A užitek z toho mají všichni.

Když nechcete stále ležet na pláži 
Prohlídka hlavního města Port Louis je “must”, užijí si ji hlavně milovníci shoppingu. Žije tu kolem 200 000 obyvatel a je tu pěkně rušno. Nadchnou vás koloniální stavby nebo nádherná pagoda Thien Thane, v barevné a různými lahůdkami kypící tržnici nebudete vědět, kam se dřív podívat, prohlédnete si pěkně zblízka modrého a červeného Mauricia v Blue Penny Museu. Na nákupy můžete vyrazit do malých obchůdků v úzkých uličkách nebo přímo na nábřeží do elegantních shopping center na Caudan Waterfront. Všude se dá smlouvat, ale ceny nejsou tak nízké, jak byste tady očekávali.  

Kochání přírodou
Příroda ostrova stojí za důkladné prozkoumání, vyplatí se přibalit si do zavazadla pevné boty. Stačí vyrazit do národních parků Black River Gorges National Park na západě nebo Wald Bras d’Eau na východě. Na skvěle udržovaných turistických stezkách všech stupňů obtížnosti objevíte mohutné vodopády, pokocháte se nádhernými výhledy a zažijete vzácnou atmosféru nedotčené přírody.  

Blaho pro tělo i duši
V Evropě nejraději cestuji na vlastní pěst, ale v případě Mauricia jsme s kamarádkou vyrazily za travel designery z Elite Voyage a nelituji. Navrhli nám plán cesty, vybrali hotely, zajistili transfery a vše skvěle fungovalo. Samy bychom asi spoustu zážitků, které ostrov nabízí, neobjevily. Doporučili nám tři hotely a všechny byly skvělé.

Constance Belle Mare Plage
Constance Belle Mare Plage je světoznámé letovisko ležící na východním pobřeží. Táhne se podél dvoukilometrové písečné pláže, která obepíná celý resort, patřící k nejstarším a nejlepším na Mauriciu. Vilky jsou rozesety v bujném tropickém parku, některé takřka na pláži jiné obklopené palmami uprostřed stinné zahrady. Resort je vhodný jak pro rodiny s dětmi, tak pro bezdětné páry. Na výběr máte několik variant ubytování: od dvoulůžkových pokojů, přes prostorné suity a k dispozici je i několik vilek s více ložnicemi. Sedm restaurací jistí pestrou neopakující se stravu. Přímo v hlavní budově hotelu je ta hlavní La Citronelle, kde se podávají snídaně a večeře. Mě okouzlila restaurace přímo na pláži La Spiagga, specializující se na ryby a mořské plody a na italskou kuchyni. Mauricijka Devika Bithioo nám doporučila humra a zajímavý salát ze srdíček mladých palem a k tomu skvělé suché bílé víno. Jemné, krémové jádro různých druhů palem patří mezi vysoce ceněné ostrovní pochoutky. Jde o střed zelených, mladičkých, maximálně čtyři roky starých stromů. Ten, kdo se zajímá o typickou ostrovní kuchyni, neměl by vynechat restauraci Deer Hunter, která se nachází u golfového hřiště s krásným výhledem na jamky. Komu se poštěstí, zahlédne i srnky. My je potkali hned na první jamce.


Golf & Co

Velkou výhodou celého resort jsou dvě vlastní golfová mistrovská hřiště Legend Course a Links Course. Obě jsou ve špičkovém stavu a velmi náročná. Nechybí ani velkoryse pojaté tréninkové zázemí a restaurace s výhledem na hřiště. Po golfu máte velký výběr dalších zábav. Můžete se řáchat v moři nebo bazénech, zajít do klimatizovaného fitka, zkusit si to na lodis potápěčskou výbavou, eventuelně se nechat rozmazlovat ve wellness centru Constance Spa. Ať už v jedné z vířivek nebo třeba na masáži.

The Residence
Druhý hotel, který mohu vřele doporučit je The Residence. Nachází na jednom z nejkrásnějším míst východního pobřeží, které se táhne od Grand Gaube přes Belle Mare a Mahébourg až k Blue Bay. Velmi zdařilá koloniální architektura rozsáhlého hotelového komplexu má připomínat zajímavou minulost celého ostrova a honosná sídla tehdejších cukrobaronů. Vcházíte do prostorné lobby charakterizované harmonickou kombinací ze světlých přírodních tónů, exotického dřeva a pečlivě vybraných orientálních starožitností. Výsledkem je reprezentativní hotelový ansámbl se sluncem zaplavenými kolonádami, mramorovými schodišti a nádhernými tropickými rostlinami. 

Autor: Natascha Kames, foto: archiv firem