Brýle filmové legendy Stanley Kubricka v Žilka Optic Studio

Od roku 2014 vytváří kalifornský návrhář francouzského původu Jacques Marie Mage výjimečné kolekce slunečních brýlí z luxusních materiálů, které často nějakým způsobem odkazují na historii. Především ve sběratelských limitovaných edicích, oslavujících významné osobnosti světové kultury. Děje se tak i v nové kolekci, jež je oslavou legendárního hollywoodského režiséra Stanleyho Kubricka. Poctou životu a tvůrčí práci jednoho z nejskvělejších, nejvlivnějších a nejoriginálnějších tvůrců v historii kinematografie.

Většina z nás si jeho tvář na momentkách z natáčení nebo z televizních rozhovorů vybaví s velkými dipotrickými „aviatorkami“ – leteckými brýlemi, které obecně patřily k životnímu stylu 80. let. Natáčel s nimi ikonické filmy The Shining (Osvícení) i Full Metal Jacket (Olověná vesta), jejich nezapomenutelné temné a znepokojivé scény se navždy zapsaly do dějin filmu i našich myslí. A právě jejich podobou se inspiroval Jerome Marie Mage pro limitovaný model nazvaný jednoduše „1980“. Brýle jsou elegantní, architektonické, vyvážené a rámují oči tak, že každý pohled nositele působí neochvějně. Jejich design vychází z obrouček, které Stanley Kubrick nosil, je ale modernizovaný. Vyrobeny jsou z luxusního titanu, jak ve sluneční, tak dioptrické verzi. Tím ale příběh této filmové adaptace nekončí. Jacques Maria Mage uctívá i dřívější tvorbu Stanelyho Kubrika, a proto vznikl i model „1948“.

Než začal natáček filmové perly, tříbil si Stanley Kubrick své oko jako redakční fotograf v časopise Look. Pořídil mj. dramatické portréty boxera Waltera Cartiera i profilové fotky Franka Sinatry a dalších celebrit. V tomto období nosil klasičtější acetátové brýle. I Jacques Marie Mage vytvořil limitovaný model z 10mm vytvrzeného acetátu celulózy a doplnil jej o funkční detaily z drahých kovů. Siluetu obrouček opět jemně přepracoval, aby působila aktuálněji, i když je stále velmi blízko brýlím z Kubrickova portrétu jako mladíka od fotožurnalisty Arthura Rothsteina, který při tvorbě části limitované edice „1948“ posloužil Magovi jako předloha.

Stejné technické virtuozity a dynamického stylu, jakých Stanley Kubrick dosahoval ve filmu, dospívá i provedení limitované kolekce. Brýle se ručně vyrábějí v v Japonsku, každý model jen 400 kusech. Součástí každých brýlí z edice STANLEY KUBRICK COLLECTION BY JACQUES MARIE MAGE je box, certifikát pravosti s výrobním číslem a podpisem řemeslníka, nerezový šroubováček s emailovanými detaily v burgundské barvě, exkluzivní booklet s originální esejí a archivními záběry Stanleyho Kubricka, kožené pouzdro, návod jak o brýle pečovat a QR kód s přístupem k informacím o vlastnictví modelu. U nás je koupíte výhradně v Žilka Optic Studio v Praze.