Král energií Ondřej Doležal

Na počátku stojí jeho firma Sforp, kterou založil ještě se svým spolužákem za studií. Již tenkrát chtěl, aby měli čeští zákazníci možnost nakupovat energie od férové firmy, a to se povedlo. Když je energetická krize donutila toto podnikání ukončit, tak se rozhodl nezůstat pozadu a pomáhat lidem dál. Upozorňoval na dopady možné krize jako první, ještě, než začala a nabízel dokonce reálná řešení, stát je nechtěl slyšet, tak se snaží, aby ho aspoň mohli poslouchat lidé, kteří potřebují v této těžké době pomoci. Král energií boří mýty o tom, že byznys nemůže být společensky přínosný a že se nedá podnikat slušně.

Vznik myšlenky Král energií? Jak k tomu došlo?

Když si zadáte do Googlu moje jméno ve spojení se slovem „energie“, „energošmejdi“ a jim podobné, tak vám to vždycky najde mne a vše, co jsem udělal pro to, aby lidé nebyli okrádáni na cenách energií. Po deseti letech, kdy se pohybuju na tomto trhu, po všech rozhovorech do médií, které nikam nevedou a po všem, co vidím kolem sebe, to vše bylo takové pojítko pro můj další posun. Znám celý ten proces, od malého bytu až po velké firmy, pracoval jsem poslední roky jen v energiích, byl jsem v Čepro, na Ministerstvu zdravotnictví a mám svou firmu, která obchoduje s energiemi. Dovolím si říct, že o tom trhu vím všechno, o nákupu i prodeji, o celém tom odvětví. Takže když jsem přemýšlel o novém konceptu mého podnikání, tak jsem toto všechno vzal a vytvořil Krále energií. Což je jen nástroj, jak předat informace lidem, tak, aby to pochopili, dokážu jim poradit efektivně, v reálném čase a ten název musí být pro všechny jasný a zapamatovatelný.

Co radíš velkým firmám během této krize? Existuje něco, co jim může vůbec reálně pomoct?

Velké firmy jsou na spotu. Měli by pokud mohou výrobu přesouvat do noci a do nepracovních dnů, kdy je energie levnější. Mohou také čekat na zastropování ze strany vlády, ale v to já moc nevěřím. Ta neschválená pomoc přes třicet miliard, co prezident vrátil zpět, tak to je stejně málo, aby to nějak firmám zásadně pomohlo. Cena elektřiny a plynu vzrostla o celé HDP celé České republiky a průmysl je velký odběratel, takže to na ně bohužel dopadne a žádná finanční injekce státu nebude stačit. Mám mezi klienty, kterým dělám poradenství v této oblasti, jeden výrobní podnik s asi dvanácti set zaměstnanci a jen těm se meziročně zdraží energie o čtvrt miliardy, takže pomoc státu rozhodně nestačí, to si myslím já. Možná by pomohlo zúžit výrobu na minimum a snížit počet zaměstnanců na ty nejnutnější, ale ani to nebude možná dost.

Bude to pokračovat nebo myslíš, že krize má svou horní hranici?

Horní hranice krize je určená teplotou a spotřebou obyvatelstva. Vláda se rozhodla energetickou krizi neřídit, takže na všechno reagují pozdě. Když se podíváte na mé vyjádření na stream.cz ze 14.10. tohoto roku, tak tam už jsem mluvil o tom, že budou tyto problémy, bylo to zřejmé. Horní hranice je určená poptávkou té krize. Když bude tuhá zima, tak to poletí. Když srovnáme ceny elektřiny tento týden a ten další, tak je posun o třicet procent nahoru, to mluví samo za sebe. Myslím, že se klidně dostaneme na cenu 700 euro za megawattu.

O čem je projekt Král energií?

Ten projekt je o tom, že se lidi i firmy mohou obrátit na někoho z energetického odvětví, který ví, co říká a rozumí tomu, co se v těch dodavatelích děje a není mu jedno, jak to dopadne tady s tou zemí a s lidmi, co tu žijí. Jsem člověk, co sám inicioval změnu energetického zákona, byl jsem jediný, kdo se ohradil proti té nové novele a jako obchodník s energiemi jsem se choval vždy slušně, za mne mluví moje firma Sforp, s.r.o. a moje činy posledních deset let. Král energií je někdo, kdo tomu rozumí a není „šmejd“. Zvolil jsem platformu sociálních sítí, protože k těm má přístup každý, a tak se moje důležitá sdělení týkající se této krize i energií obecně dostanou snadno ke všem, kdo to potřebují.

Ty jsi varoval před energo krizí už mnoho měsíců před, poslouchal tě někdo? Reagoval někdo na tvé varování?

Před energetickou krizí jsem varoval přesně v den, kdy zkrachovala Bohemia Energy. To znamená v říjnu, ale nikdo mne neposlouchal. Když se přijímala nová vláda, tak to nechají na původní sestavě, aby z toho pan Babiš vzešel, že ti zavinil. Nová vláda žádná řešení nepředložila. Nikdo nereagoval, bohužel. Dokonce jsem varoval i před krachem Bohemia Energy a navrhoval opatření, varoval před tím, že to má potenciál položit českou ekonomiku, ale opět nikdo nereagoval. Později jsem dostal nějakou zpětnou vazbu o tom, že jsem měl pravdu, ale to už tu situaci nijak neřeší a není to relevantní.

Jak jsi to věděl, že bude? Dá se to předvídat?

Ano, dá. Za milion zákazníků musí mít dodavatel složeny jistiny u distribuce, u operátora trhu, na burzách a tak dále. A milion je obrovské množství a ti najednou vypadli a někdo je musel převzít, nakoupit komoditu, složit jistiny. Do toho nám banky jako dodavatelům energií odmítaly půjčovat peníze, takže dodavatelé to museli vše platit ze svých zdrojů, což to celé značně komplikovalo. A s tím, jak rostly ceny energií, tak rostly i ty jistiny. Nikoho to nezajímalo, ani velké hráče ani ekonomy. Jen já jsem mluvil veřejně o tom, kam se to může dostat. Dnes jsou všichni dva roky po zadu. Všimněte si diskuzí na téma zastropování energií u výrobců, ale ČEZ má prodáno sedmdesát procent produkce mezi 2200 a 2500, ale prodáno kolem 10000.  Nikdo nemá nakoupeno, firmy, kraje, domácnosti a strop je na šestitisících. Ale kde je těch sedmdesát procent ČEZu? To by stačilo na celou republiku. Vůbec se neřeší zastropování marže výrobců, kteří momentálně vytváří marži na úrovni asi čtyřtisíc procent.

Vím, že jsi oslovil i mnoho politiků?

Ano, oslovil s tím, že jsou v zákoně díry a že to nechrání spotřebitele. Všechny politické kluby, ale žádná odezva.

Co můžeme dělat každý z nás, abychom ušetřili? Jsi známý tím, že radíš opravdu běžné tipy a úspory jsou velké?

Každý z nás musí přestat používat energie jako neomezený zdroj, to znamená, že musíme opravdu šetřit. Tam kde například svítí dvě žárovky na stejné místo, tak jednu odpojit. Když čtyři miliony domácností odpojí čtyřiceti wattovou žárovku, tak bude úspora čtyřiceti wattů, kterými může domácnost vytápět. Nebo třeba takový výtah. Každý zdravý člověk by měl chodit teď pěšky, je to jednoduchá věc, co může udělat každý nebo noční osvětlení výloh a reklam, momentálně absolutně zbytečné plýtvání drahou elektřinou. Takové věci zvyšují energie nám všem, a to by třeba měla vláda komunikovat. Je mnoho kroků, které je možné učinit, ale nikdo je neřeší nebo lidem nedá vědět, že tak mohou cenu ovlivnit.

Jaký má dopad energetické krize na další věci? Obchod? Pracovní trh?

Musíme si uvědomit, že slyšíme neustále o plynu, že to není tak hrozné, ale elektřina stojí dvanáct tisíc za megawattu, takže si možná ještě ten dopad neuvědomujeme. Zdražování roztáčí inflaci, a to jsme na začátku. Padesát procent firem bude nuceno propouštět po novém roce, fixování cen totiž od ledna pro většinu končí. Takže ano, bude to velký dopad na všechny.

Je řešení, fixovat si ceny? Je možné to vůbec ještě takto zachránit? Velké podniky?

Ne. Jediný produkt, který bych doporučil, byť jsem proti němu, je zaspotování. Bohužel cenový strop nebude fungovat, stát nemá tolik prostředků, aby to dotoval.

Proč „Král energií“?

Protože rozumím všemu a kdykoliv mě postaví před jakéhokoliv energetika, tak ho dostanu na jakékoliv argumentaci. Vím, o čem je praxe a vím, o čem je obchod s energiemi. Reálně se bavím s jejich klienty, čtu smlouvy a řeším reálné problémy. Znám český trh, různé kličky místních firem a vím, jak na tom jsou, proto Král energií.

Mohou se na tebe lidi/firmy obrátit? Nebo tvůj kanál na sociálních sítích je spíše informativní? Co se tam všechno dozví?

Lidé a firmy se na mne mohou samozřejmě obrátit, proto jsem tu. Ideální je, když se podívají na můj kanál a za to, že se dozvěděly informace, které jim byly užitečné, mi přispějí na jeho provoz. Také se věnuji poradenství komerčním subjektům, ti si mne mohou kdykoliv objednat. Pokud má práce má k něčemu být, tak rozptyl musí být obrovský a v reálném čase, takže nejefektivnější je pak můj kanál na internetu. A protože tuto krizi nikdo neřídí a nikdo tu není pro lidi, tak mi přijde samozřejmé, že se pokusím dostat všechno, co vím a čím mohu pomoci, k co největšímu počtu těch, co jsou krizí zasaženi.

Co firmě Sforp podrazilo vaz? Proč skončila?

Naší firmě podrazilo vaz to samé, co všem ostatním prodejcům, tedy nemožnost reagovat na zvýšení cen a jejich financování, navíc můj největší dodavatel byl zasažen krachem Sberbank, takže jsme se najednou ocitli bez dodavatele. Popadaly bilaterální obchody, a i když jsme měli nakoupeno, tak tu komoditu mi nikdo nedodal.

Dalo se zabránit krachu Bohemia Energy podle tebe? Dalo se zabránit celé energetické krizi myslíš?

Dalo. Jakmile Bohemia Energy začala přesouvat svoje zákazníky z fixovaných cen na spotové, tak v tu chvíli tam měl nastoupit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a okamžitě se měl trh regulovat. Na to všechno jsem včas upozorňoval, jak už jsem říkal v tomto rozhovoru na začátku. Když se podíváte na můj podcast na Spotify s názvem Sforp energie s charakterem, tak to můžete všechno slyšet, celou krizi tam komunikuju a myslím, že velmi srozumitelně.

Co je cílem projektu Král energií? Jestli to můžeme nazvat projektem?

Cílem je, aby se lidi měli na koho obrátit, když to není schopen dělat stát. Chci, aby mi lidé posílali své konkrétní problémy s dodavateli energií a já jim poradím ve svých videích, jak je řešit. Můj kanál najdete na Youtube.com, na Instagramu, TikToku nebo Facebooku. Takže je přístupný všem, jednoduše a srozumitelně.

Kde je ten byznys model v tom projektu? Není to jen o pomoci společnosti, ale také to je pokračování tvého podnikání ne?

V tuto chvíli je to o pomoci společnosti. Jako to jako s tím, kdy jsem bojoval za změnu zákona o energiích, kdy jsem dostal méně, než jsem do toho investoval. V tuto chvíli investuji čas a peníze, ale neřeším ziskovost. Věřím ale tomu, že mi to lidé vrátí a že sami přispějí na to, aby projekt fungoval. Když budeme společně solidární, tak to všichni společně ustojíme a tím pádem pak budou i firmy, které budou finančně zdravé a budou chtít a moci investovat do projektů jako je ten můj.

Jsi zastáncem tzv. slušného podnikání, co to podle tebe znamená? A proč?

Myslím si, že každý podnikatel by měl za sebou něco nechat. Podnikat se dá i slušně, o tom jsem přesvědčený. Dělat obchod jako „prase“ umí každý, dělat podvody také, ale to není hodnota, kterou já tam vidím. Podnikat slušně je pro mě to, že já něco dávám společnosti a ona mi to vrací v podobě peněz nebo jiného plnění. Pečovatel, ochranář, to je můj model byznysu.

Ondřej Doležal má profil na sociálních sítích, kde pomáhá všem, kteří to v energetické krizi potřebují. FOTO: Ondřej Doležal