Perfektní místo pro podnikání i pro život – Dominikánská republika

Olga Soukupová, expertka na zahraniční nemovitosti, nám radí, jak dobře zhodnotit své investice nákupem té správné nemovitosti v nové atraktivní lokalitě Dominikánské republiky.

10 důvodů, proč investovat do koupě nemovitosti v Dominikánské republice

  1. Vysoký potenciál zhodnocení – každým rokem stoupají ceny nemovitostí ve všech krajinách, v Dominikánské republice jsou ale stále dostupné developerské projekty za velmi slušné ceny (již od 150tis. Eur za luxusní, mnohdy již vybavený apartmán či vilu).  Důvodem, proč jsou nemovitosti v Dominikánské republice tak levné, je velké množství pozemků, uvolněné stavební předpisy, avšak splňující uznávané bezpečnostní kvality, nižší mzdové sazby a mírné klima, umožňující snížení nákladů na výstavbu domů po celý rok. Vláda investorům nabízí nejen právní jistotu, ale také řadu daňových výjimek, které zaručují vyšší návratnost jejich investic. Pokud se rozhodnete pro koupi nemovitosti, je možné díky speciálnímu programu pro zahraniční investory získat až 15 let osvobození od daní na Vaši nemovitost.
  2. Rostoucí návštěvnost – zatímco v jiných zemích turistický ruch po Covidu upadl, v Dominikánské republice je tomu přesně naopak. V porovnání let 2022 a 2019 jako jediná země zaznamenala přírůstek až 5 % turistů. Díky tomu je zajištěna i celoroční obsazenost apartmánů. Pokud tedy uvažujete o pronájmu nemovitosti po dobu Vaší nepřítomnosti, máte o důvod více, proč si pořídit Vaši nemovitost v Karibiku právě nyní.
  3. Provincie Samaná – stále ještě není tak známá pro turisty, Dominikánci ale moc dobře znají její půvab, který ocenil i jejich prezident a přidělil nejvyšší grant pro rozvoj tohoto regionu do nejbližších let. Tato oblast má velký potenciál, a to nejen díky novému přístavu, vlastnímu letišti, novým silnicím, ale především i díky autentické místní atmosféře v panenské přírodě, což činí tuto oblast nejvíce progresivní pro investice do nemovitostí.
  4. Příznivé klima po celý rok – teploty nikdy neklesnou pod 27 °C, což je ideální nejen pro výstavbu nemovitostí, ale také pro vodní sporty, golf a horskou turistiku v divoké přírodě. Můžete si užít projížďky na koních ke skrytým vodopádům či oblíbený zip-line. Pro surfing je Dominikánská republika vůbec ideální destinací, ať již pro začátečníky či pokročilé. Průzračnost vody vybízí k šnorchlování a potápění. V lednu až březnu také můžete pozorovat delfíny a především velryby, které připlouvají k přístavu Samaná ze vzdálenosti až 3000 mil.
  5. Zdravý životní styl – potraviny v bio kvalitě bez pesticidů, vše z vlastních zdrojů, to je další obrovské plus. Pokud si libujete v čerstvosti potravin, budete ohromeni místními rybami, masem a samozřejmě také ovocem a zeleninou. Neuvěřitelná papaya, kokos, plantain, ananas či banány přímo ze stromu až před Vaše dveře díky podomním prodejcům.
  6. City life – Pulzující městský život, ohromující horské scenérie a historická architektura Dominikánské republiky jsou důvodem, proč ji každý rok navštíví až 6 milionů lidí, což z ní dělá nejoblíbenější turistickou destinaci v Karibiku. Pokud se Vám zasteskne po mezinárodní kuchyni v top kvalitě, nákupům a kultuře, Dominikánská republika skýtá spoustu měst, ve kterých najdete toto vše, a ještě mnohem více.
  7. Perfektní místo pro podnikání i pro život – Právní jistota, ekonomická dynamika a atraktivní podnikatelské klima i nadále činí z Dominikánské republiky ideální destinaci pro přilákání přímých zahraničních investic v regionu a jednu z nejživějších ekonomik v Latinské Americe a Karibiku. Pokud uvažujete o dlouhodobém nebo úplném přestěhování do “teplých krajin”, určitě budete myslet i na Vaše ratolesti. Mezinárodní školy na vysoké úrovni, propojení s přírodou a výchova dětí, které se odmalička učí skutečné životní hodnoty, to jsou hlavní priority pro spokojený rodinný život. Dominikána je také rájem pro digitální nomády. Pokud se zde rozhodnete podnikat, nabízí se Vám celá řada výhod od osvobození od daní přes neomezený dovoz na místní trh, zrychlené celní procesy až po perfektní logistiku. Dominikánská republika je taktéž považována za jednu z nejbezpečnějších zemí v Karibiku.
  8. Podmanivá příroda – udržitelnost životního prostředí, zalesněné oblasti a nedotčená příroda činí Dominikánskou republiku jednou z nejkrásnějších zemí na světě. Nádherné západy slunce, miliony hvězd na jasné obloze a noční romantika v podobě světlušek.
  9. Panenské pláže – Dominikánská republika se pyšní světově nejkrásnějšími plážemi s průzračnou hladinou, jemným bílým pískem, příjemnou teplotou vody a postupným vstupem do moře, který je ideální i pro Vaše děti.
  10. Dostupnost – Dominikána, jak jí lidově nazýváme, má rozsáhlou fyzickou infrastrukturu a je přizpůsobena ekonomickým požadavkům, které jsou zaměřeny na výrobu a komercializaci zboží a služeb. Její síť silnic je jednou z nejlepších v regionu, spojuje prakticky všechny destinace v zemi. Má také moderní, prostorný a efektivní systém letišť a přístavů. Od června 2022 má Dominikánská republika 8 mezinárodních letišť, více než 320 letů denně, 12 nákladních přístavů a 3 výletní přístavy. Přímé lety z Evropy Vás vyjdou již od 180 eur, i to by Vás mělo přesvědčit o tom, proč je Dominikánská republika tou pravou destinací pro Vaši investici.
Projekt El Valle , foto: Olga Soukupová