Diamanty těžené vs. laboratorní: Které jsou výhodnějším investičním artiklem

Zhodnotit své peníze můžete v dnešní době spoustou zajímavých investic – od nemovitostí, přes umění až po kryptoměnu. Za skvělý investiční artikl jsou již tradičně považovány i drahokamy, svou krásou proslulé diamanty nevyjímaje. Jaká je ale skutečnost?

Ačkoliv cena z přírody vytěžených diamantů je trvale opravdu vysoká a odvíjí se nejen od počtu karátů dané drahokamu, ale také od jeho barvy a kvality brusu, pravdou je, že diamant jako takový nijak výrazně výhodnou investicí není. Pokud nemáte v plánu pořídit si v přírodě velice vzácný barvený diamant získaný těžením, jehož ceny se pohybují i v řádech milionů, běžný čirý diamant dosahuje nejvyšší hodnotu ve chvíli, kdy si ho kupujete. Vašim vlastnictvím okamžitě hodnotu ztrácí.

“Znáte poučku, že nové auto ztrácí svou původní hodnotu hned jak s ním opustíte autosalon? U diamantů je to podobné”, říká odbornice na diamanty a zakladatelka značky Tiami, Gabriela Dědičová.

Diamant sice dokáže svou hodnotu následně získat částečně zpět, povede se mu to však až v průběhu mnoha a mnoha let. S přihlédnutím k DPH, které se u nás v Čechách na diamanty vztahuje, je tak těžený diamant možnou ale ne nijak závratně výhodnou investicí pro budoucí generace. To ale neznamená, že lidé diamanty nekupují. Takový diamantový šperk a hlavně pak diamantem zdobený zásnubní prsten patří mezi ty zdaleka nejdražší emocemi poháněné nákupy. 

Ojedinělá krása a brilance diamantu přitom není to jediné, co mnoho lidí motivuje k jeho nákupu. Diamanty jsou prakticky nezničitelné, trvácené a jejich jemná elegance z nich činí naprosto nadčasový doplněk, který se v rodinách často dědí a opatruje z generace na generaci. Pokud jsou těžené diamanty výhodnou investicí, tak právě kvůli své estetice, ojedinělé výdrži a v neposlední řadě i obrovské sentimentální hodnotě.

Pravdou ale je, že těžené diamanty mají dvě obrovské nevýhody. Zaprvé jsou neetické. Jejich těžení devastuje krajinu v okolí dolů a pracovní podmínky těžařů jsou často doopravdy nelidské. Druhým mínusem těchto z přírody získaných drahokamů je jejich cena. Ať už čiré či ty vzácnější barevné, těžené diamanty jsou krásným ale neetickým luxusem, na nějž navíc finančně dosáhne jen opravdu málo lidí.

V tu chvíli do hry přicházejí diamanty pěstované v laboratoři, tzv. lab-grown diamanty. Jak už jejich název napovídá, vznikají v laboratořích a to podobně jako ty přírodní, tudíž za působení vysokého tlaku a teploty. Jejich výroba je však zcela etická a také udržitelná, nijak neubližuje lidem a ani životnímu prostředí. Opticky i chemicky jsou navíc lab-grown diamanty naprosto shodné s těmi těženými a rozdíl mezi těmito dvěma typy drahokamů dokáží rozpoznat jenom ti největší odborníci. To v překladu znamená, že za až o 30% nižší cenu získáte stejně krásný a trvalý diamant, jako ten vytěžený z přírody.

“Laboratorní diamanty mají obrovský význam v tom, že se dají pěstovat modré i růžové, které jsou u šperků velice populární a přitom v přírodě skoro neexistují.” říká Jaroslav Hyršl, gemolog

Jak napovídá i stanovisko českého gemologa Jaroslava Hyršla, další nespornou výhodou lab-grown diamantů je jejich barevnost, v oblasti šperků tak ceněná a žádaná. Růžové a modré diamanty jsou v přírodě tím nejvzácnějším unikátem, v laboratořích je však možné je pěstovat “na objednávku”. Suma sumárum však nejsou těžené ani laboratorní diamanty artiklem, který si lidé pořizují, aby na nich primárně v budoucnu vydělali. Hodnota těchto drahokamů spočívá v jejich jedinečné kráse, trvácnosti a v již zmíněné emocionální hodnotě.

Pokud se i vy rozhodnete investovat své peníze do šperku s diamantem pro sebe či svou milovanou osobu, můžete tedy kromě ceny zvažovat i etická hlediska. Na základě těchto parametrů z výběru vycházejí nejlépe podstatně levnější udržitelné lab-grown diamanty, jejichž vznik nijak neuškodil přírodě ani lidem. Lab-growny jsou navíc dostupné i v Čechách. Ruční výrobě zlatých šperků exkluzivně s laboratorními diamanty se věnuje například ateliér Tiami, jehož zakladatelka Gabriela Dědičová dbá kromě té nejvyšší kvality drahokamů i šperků na již zmíněnou udržitelnost a etický aspekt. Věříme, že se laboratorní diamanty stanou oblíbeným investičním artiklem a nebude to trvat dlouho.

Foto: Gabriela Dědičová