Nový Lexus RX vás dostane

Lexus odhaluje pátou generaci RX, kompletně přepracovaného modelu, který otevírá novou klíčovou kapitolu tohoto kultovního SUV. Je to stále Lexus, ale znovu sám sobě posouvá laťku zase výš.

Průkopnické RX se v posledních dvou desetiletích stalo nejlépe prodávaným modelem značky Lexus. Model RX představuje klíčovou součást strategie Lexus Electrified. „Pro zbrusu nové RX jsme byli odhodláni zachovat typickou genetickou výbavu Lexus v podobě špičkové kvality, jízdního pohodlí i kultivovanosti a posunout požitek z jízdy na novou úroveň, zprostředkující jedinečný typický jízdní projev Lexus,“ říká Koji Sato, prezident Lexus International.

Společně s nedávno uvedeným modelem NX a nově odhaleným RZ bude RX pomáhat psát novou kapitolu značky Lexus. Pro nové RX Lexus připravil nový designový jazyk. Ten zahrnuje jak změny v motoru a karoserii, tak v designu a vybavení. Pro nový model je v Evropě připravena nabídka tří různých elektrifikovaných pohonů. Základem nabídky značky pro trhy západní Evropy je RX 450h+ s plug-in hybridní technologií, nastolující nová srovnávací měřítka v segmentu. Prostřednictvím nového hybridního provedení RX 350h pak Lexus nabízí zajímavou hospodárnou alternativu k naftovým a benzínovým ústrojím o nižším zdvihovém objemu. A pro ty řidiče, kteří hledají opojnější jízdní schopnosti, má Lexus připraven historicky první hybrid s přeplňovaným ústrojím, RX 500h s revolučním pohonem všech kol DIRECT4. Auto ale také přináší nejnovější platformu multimédií s chytrým hlasovým asistentem „Hey Lexus“ lokalizovaným kompletně do češtiny a mobilní aplikací Lexus Link pro ovládání užitečných vzdálených služeb.

NOVÁ KAPITOLA DESIGNU LEXUS

Na cestě k elektrifikaci se návrháři chopili výzvy, jak do nového RX začlenit novou designovou identitu v podobě „vřetenovité karoserie“. Výsledkem je lepší začlenění masky chladiče, která vyjadřuje elektrifikovaný výkon a nízké těžiště. Stabilní a sebejistý vzhled dále potvrzují kompaktnější a ostřejší světlomety, přívody vzduchu a širší rozchod kol.  Ve snaze o výraznější vnější podobu pak designéři Lexus navrhli elegantnější postoj v podélném směru, kde se projevilo protažení kapoty, prodloužení rozvoru o 60 mm a snížení linie střechy o 10 mm. Charakteristický zadní sloupek v černém provedení, který Lexus označuje „plovoucí střecha“, propůjčující vozu vzhled kupé, má nyní prostorovější formu, zatímco k dynamice přispívá výrazná charakteristická křivka i dynamická 21” kola. K čistému a modernímu vzhledu přispívá i nově uvedené logo tvořené písmeny „LEXUS“ na výklopné zádi.


LUXUS NA NOVÉ ÚROVNI

Lexus vytvořil nové pojetí kokpitu  s názvem Tazuna, a to s větším zaměřením na řidiče. Kokpit představený v novém NX a RZ se nyní uplatňuje i pro nové RX. Tazuna, označení z japonského slova pro „otěže koně“, se zaměřuje na přímé a současně intuitivní ovládání. V kokpitu jsou přehledně seskupeny různé zdroje informací: obrazovka multimédií, multi-informační displej, přístrojový panel s jedním kruhovým ukazatelem, centralizované ukazatele a head-up displej, aby veškerý obsah byl snadno dostupný při minimálním odklánění zraku nebo pohybování hlavou.

ROZŠÍŘENÁ NABÍDKA ELEKTRIFIKOVANÝCH POHONŮ

Zcela nové RX vyžívá strategii „Lexus Electrified“, vycházející z různorodých technologií a více než 15 let zkušeností s elektrifikovanými technologiemi, a pokračuje v posouvání dosavadních měřítek. Tím je především mimořádně kultivovaný hybridní pohon Lexus s autonomním dobíjením a současně dynamické výkony plug-in hybridního pohonu. Nový výkonný hybrid RX 500h s potenciálem zcela měnit pravidla hry je vůbec prvním přeplňovaným hybridním modelem Lexus, vyvinutým pro zákazníky volající pro exkluzivních elektrifikovaných výkonech.

BEZPEČNOSTNÍ A ASISTENČNÍ SYSTÉMY

Nové RX využívá nové prvky aktivní bezpečnosti a systémů na podporu řízení z nejnovějšího paketu Lexus Safety System+3 třetí generace s aktualizovanými funkcemi a širším rozsahem detekce a prevence dopravních rizik.

Foto: lexus ČR