Vánoce jsou časem, kdy se spojí tradice, rodina a vůně dobrého jídla. Ať už je oslavujeme podle klasických českých zvyků nebo obohacujeme stůl o novinky, sváteční pohoda by měla být o sdílení, radosti a chvílích strávených s těmi, které máme rádi. My přinášíme inspiraci až ze Španělska.
Tradiční španělská hostina je symbolem sdílení a hojnosti. Na stole nesmí chybět jamón ibérico, manchego sýry a mořské plody, jako jsou krevety, langusty nebo mušle. Mezi oblíbené pokrmy patří také angulas – mladí úhoři podávaní na olivovém oleji s česnekem a sušenými papričkami. Hlavní chod bývá často jehněčí, pečené sele nebo ryby, jako mořský vlk či treska. „Ráda připravuji degustační prkénka. Španělé obvykle připraví mnoho drobných chodů, které si pak dáte doprostřed stolu a sdílíte je s přáteli a rodinou. Tento koncept miluji,“ říká majitelka obchodu eDelikatesy.cz Jaroslava Šnejdarová.
K tomu všemu se hodí sklenka kvalitního španělského vína. Když přijde na doporučení vína k tradiční české štědrovečerní večeři, doporučujeme lehké bílé víno, například španělské Albariño, které krásně doplní rybí pokrmy, nebo suché Verdejo, které svou svěžestí skvěle pasuje k bramborovému salátu. Pro milovníky červeného vína by zvolila tempranillo z oblasti Ribera del Duero. Na novoroční přípitek určitě doporučuje Cavu, která je vynikající alternativou ke šampaňskému.
A jaké španělské tradice provázejí Silvestra a Nový rok? Ve Španělsku je Silvestr oslavován v rodinném kruhu. Důležitým momentem je rituál dvanácti hroznů štěstí. Při odbíjení dvanácté hodiny na Nový rok každý z členů rodiny sní jedno hrozno při každém úderu zvonu. Každé hrozno symbolizuje přání do jednoho měsíce nového roku.
foto: Edelikatesy.cz