Připravte si lyže jako pravý profesionál s trenérkou Gabrielou

Hory, slunce, čerstvý vzduch a krásně upravená sjezdovka, co je víc. Ale aby si lyžař kvalitně zalyžoval, potřebuje pro sebe hlavně vhodně zvolené lyže. Ještě důležitější je však jejich samotná příprava a péče o ně. Jak se o lyže co nejlépe postarat a o celém procesu přípravy závodních lyží jsme si popovídali s bývalou závodnicí a nynější trenérkou alpského lyžování závodního oddílu Ski klubu Deštné v Orlických horách Gabrielou Jansovou. 

Text: Denisa Jansová

Lyžařská sezona je za dveřmi a mít důkladně připravené lyže stejně jako pravý závodník je sen snad každého sportovního lyžaře. Rychlá jízda a řezaný oblouk půjdou daleko snadněji a teprve potom to bude ten pravý zážitek. Trenérka Gabriela Jansová nám poradila, jak si takto profesionálně připravíme lyže i sami doma. Budeme však potřebovat následující vybavení: pevný stůl, speciální lyžařské svěráky, mosazný kartáč na čištění skluznice, strhávač ABS bočnice, úhelník na 88 stupňů, jemný jednosečný pilník a jemný diamant, svěrku (na uchycení pilníku a diamantu), žehličku na lyže, skluzný vosk, škrabku na odstranění přebytečného vosku a nylonový kartáč na vyleštění skluznice. Všechny tyto pomůcky se dají objednat na internetu od různých lyžařských značek například: Toko, Swix, Holmenkol…

Až budeme mít všechny tyto pomůcky, můžeme začít s přípravou. Zásadní je postupovat krok po kroku a nic nevynechat.

  • Nejprve vyčistíme skluznici mosazným kartáčem od nečistot a zbylého vosku. Čistit můžeme obousměrně. Nečistoty, které se dostaly na povrch, setřeme hadříkem.
  • Než začneme hrany brousit, musíme zkontrolovat bočnici lyže, jestli boční plast nepřevyšuje výšku hrany. V takovém případě musíme vzít přípravek na odstranění ABS bočnice a přebytečný plast vedle hrany po celé délce lyže odstranit. Jinak by veškeré další úsilí bylo marné.
  • Poté přejdeme na broušení hran. Lyži si upneme do připravených svěráků skluznicí od sebe. Jemný jednosečný pilník uchytíme svěrkou k úhelníku tím správným směrem. Přejíždíme hranu pomalým delším tahem od špice k patě jedním směrem. Toto opakujeme několikrát do té doby, než jsou hrany dostatečně ostré. Vzniklé špony odstraníme z lyže jakýmkoli štětcem.
  • Vezmeme si diamant a odstraníme přebytečný grot tím, že přejedeme hranu od skluznice. Dále si vyměníme pilník v úhelníku za diamant a hranu z boku vyleštíme. Tentokrát můžeme přejíždět obousměrně. Leštění by mělo probíhat za mokra. Nakonec hranu očistíme ještě hadříkem. Tímto způsobem připravíme všechny hrany.
  • Podle frekvence lyžování a tvrdosti terénu je třeba někdy přebrousit hrany i ze spodu od skluznice také během sezony. To je možné zvládnout samostatně s dalším zakoupeným přípravkem nebo odnést lyže do servisu. 
  • Na závěr je důležité lyže navoskovat. Použijeme jakýkoli vosk podle venkovní teploty. Vosk naneseme na lyži a speciální žehličkou zažehlíme. Teplota žehličky by měla být 120–140 stupňů podle typu vosku. Přebytečný vosk ze skluznice odstraníme škrabkou směrem od špice k patě, a nakonec lyže vyleštíme nylonovým kartáčem. Táhneme také vždy od špice k patě. Na lyže vždy používáme pásky k tomu určené, které nám zajistí, aby se hrany o sebe netupily.
  • Nyní máme lyže v perfektním stavu a už zbývá jenom vyjet na hory. Při častém lyžování je ale třeba takovouto přípravu opakovat pravidelně během celé sezony.

Až nám lyžařská sezona skončí je velmi důležité, abychom se o lyže správně postarali a dodali jim potřebnou péči. Hlavní je totiž donést lyže do servisu, aby se srovnala skluznice a hrany jak zespodu, tak z boku. Opraví se také případné poškození skluznice a na závěr se lyže důkladně napustí voskem. Takto ošetřené lyže poté můžeme s klidnou myslí v suché místnosti na léto uskladnit. 

Foto: Radim Novák