Co cesta do neznáma, to nové zážitky a zkušenosti. A pokud je to cestování spojené s gastrozážitky, o to lépe! A tak pojďte ochutnat svět s Kiwi.com, přední technologickou firmou a specialistou na ty nejlepší letenky. Máme pro vás doslova kulinářské poklady z oblíbených evropských destinací, které stojí za ochutnání – od specialit s dávnou historií po gastronomické výzvy.
Cestování není jen o objevování nových míst, ale také o ochutnávání neobyčejných chutí. Každá destinace, kterou za svůj život navštívíte, má bezesporu něco do sebe. Ale o to víc, pokud si ji spojíte s dobrou společností a jídlem. A tak svět poznávejte, ale i ochutnávejte.
Portugalsko: Francesinha – vydatná specialita z Porta
Milujete Portugalsko? V tom případě si zamilujete nejen jejich kulturu, životní styl a vůni oceánu, ale také Franceshinu. Tento legendární sendvič, který spatřil světlo světa v Portu, je naplněný masem, uzeninami a zalitý hustou rajčatovou omáčkou s pivem. Dietu nečekejte, ale toho proteinu v něm! O Franceshině se traduje, že je to synonymum portugalské pohostinnosti a je inspirována francouzským croque-monsieur. Přijeďte ochutnat a nasát tu nejtypičtější chuť Portugalska. A nezapomeňte ani na Portské víno!
Španělsko: Txuleta – baskický steak grilovaný na ohni
Masožrouti ocení Txuletu, ikonický baskický steak, který je grilovaný na ohni, aby vynikla jeho chuť a kvalita. Tento druh steaku pochází z vyzrálého hovězího masa a je často servírovaný jen s trochou soli, což nechává vyniknout jeho přirozené chuti.
A kde najdete tu nejlepší flákotu? V San Sebastián a jeho okolí. Nezapomeňte si k ní objednat tradiční jablečný cider.
Itálie: Cacio e pepe – minimalistická dokonalost
Když se v Římě a jeho okolí řekne gastro minimalismus, znamená to jednoznačně ikonický pokrm Cacio e pepe. Těstoviny, sýr pecorino a černý pepř. Promíchat, netřepat. To je vše, co potřebujete k vytvoření dokonalé harmonie chutí.
Historie tohoto pokrmu sahá až do dob pastevců, kteří používali dostupné suroviny k vytvoření sytého a lahodného jídla. Ideální pro milovníky italské kuchyně, kteří si potrpí na autenticitu.
Francie: Cassoulet – domácí pokrm s historií
Cassoulet, tradiční jídlo z jihovýchodní Francie, je symbolem pomalu vařených pokrmů. Vlastně takový předek dnes tolik populárních pomalých hrnců!
Bílé fazole, maso (nejčastěji kachna nebo vepřové) a bylinky spojené do výborného pokrmu, který zahřeje tělo i duši. Dříve byl tento guláš jídlem chudých, dnes je součástí menu vyhlášených restaurací a stal se kulinářskou legendou, kterou si rozhodně ve Francii nenechte ujít.
Německo: Currywurst – tradiční street food
Znáte currywurst? Ještě aby ne, tato berlínská klobása je totiž legendární! Podává se s chlebem nebo bramborovým salátem, bývá politá kečupem, posypaná kari kořením a je oblíbenou gastro volbou po celé zemi. Tento pokrm je důkazem, že i jednoduché jídlo může být plné chuti. Vyzkoušejte ho například na vánočních trzích v Berlíně.
Řecko: Loukoumades – řecké koblihy s medem
Sladká tečka z Řecka – loukoumades jsou drobné smažené kuličky, polévané medem a posypané skořicí nebo ořechy. Tento dezert má své kořeny v antickém Řecku, kdy byl servírován vítězům olympijských her. Původně byly tzv. “medovými žetony” a sloužily k uctívání bohů.
Vyrazte je ochutnat na Krétu, odkud pocházejí a vychutnejte si je s šálkem řecké kávy.
“Přímé lety z Prahy létají na letiště Heraklion, let trvá necelé tři hodiny a cena letenek se nyní pohybuje okolo 4 000 Kč. Vyrazte ještě než propukne hlavní letní sezona,” radí tisková mluvčí Kiwi.com Daniela Chovancová.
Maďarsko: Lángos – nejlepší pouliční jídlo v Budapešti
Smažené těsto potřené česnekem a zakysanou smetanou, to je lángos nebo také “po našem” langoš – pokrm, který si zamilujete a dost možná už dávno milujete. V Budapešti ho najdete na každém rohu a můžete si ho ozvláštnit třeba sýrem nebo uzeným masem. Je to ideální svačinka po procházce historickými uličkami města. Zapomeňte na pouťový langoš, tenhle originál vám změní život!
Švédsko: Surströmming – výzva pro odvážné
Pro odvážné cestovatele nabízí Švédsko Surströmming – fermentované sledě, pochoutku, která je známá svou specifickou vůní, anebo spíše intenzivním zápachem. Tradičně se podává s tenkým chlebem, bramborami a cibulí. Ochutnání Surströmmingu je skutečným kulturním zážitkem, který prověří nejen váš žaludek, ale i odvahu.
A co je tady na té smradlavé dobrotě nejzajímavější? V roce 1999 byla založena organizace Surströmmingsakademien zaměřená na propagaci tohoto pokrmu. Švédsko pro něj také usiluje o udělení chráněného označení EU!
Kiwi.com tip: Přímé lety z Prahy létají nejen do Stockholmu, ale také do krásného Göteborgu.Skotsko: Haggis – národní skotské jídlo
Jsou jídla, kde je lepší nepídit se po ingrediencích. Zkrátka, zavřít oči a ochutnat. Ale když už se ptáte…Skotský Haggis je totiž směsí masa, ovsa, krup a koření plněná do ovčího žaludku – je tradiční pokrm, který zaujme svou výraznou chutí i historií. Haggis se často podává s bramborovou kaší a tuřínem, doplněný sklenkou whisky. Tento pokrm je ústředním bodem oslav Burns Night, kdy si Skotové připomínají svého národního básníka Roberta Burnse.
Foto: Kiwi.com