Klobouk jako symbol ženské síly a sebevědomí, z dílny značky Libka Safr Millinery

Česká značka Libka Safr Millinery a její zakladatelka, nejznámější česká modistka Libka Safr Šafránková, je známa nejen svými unikátními klobouky a fascinátory. Snaží se ukázat, že krása a síla každé ženy nezávisí na tom, zda splňuje módní diktáty, ale na tom, jak se cítí sama se sebou. Její práce zdůrazňuje, že ženskost a krása jsou vnitřními kvalitami, které každá žena nese v sobě, a že je důležité dát jim prostor k projevu. Tímto způsobem se Libka Safr Šafránková stala inspirací pro mnoho žen, které hledají cestu k sebevědomému a autentickému životnímu stylu.

Alchymie individuality

Libka Safr Millinery se zaměřuje na individuální zakázkovou tvorbu klobouků. Každá zákaznice může očekávat osobní přístup a schůzku s návrhářkou Libkou Safr Šafránkovou, která se snaží poznat klientky a spojit jejich styl s jejich osobností. „Přála bych si, aby se každá žena viděla mou optikou. Když přijde klientka a tvrdí, že sice miluje klobouky, ale není si jistá, zda zrovna k ní se nějaký hodí, tak vždy odpovídám stejně – u mne nekupujete klobouk, který půjde co nejlépe k vám. Já tvořím klobouk, který podtrhne vaši krásu a jedinečnost,“ říká Libka Safr Šafránková.  Tvorba klobouků je pro ní alchymií, která zahrnuje pochopení potřeb klientky a objevení její vnitřní krásy. „Být návrhářkou klobouků není jen o zručnosti a citu pro design, je to hlavně o psychologii a umění poznat potřeby toho druhého,“ vysvětluje Šafránková a dodává: „Ženy občas zapomínají na svou ženskost v dnešní době rovnoprávnosti. Být úspěšnou ženou neznamená potlačovat svou ženskost, ale spíše ji oslavovat. Já sama se nepovažuji za feministku, ale vím, že ženy by měly mít svobodu být samy sebou, a přitom vypadat sexy a krásně. Prostě zůstat vždycky ženami.“ Tento individuální přístup ji naplňuje a poskytuje jí možnost poznat mnoho úžasných žen a pomoci jim cítit se sebevědomě a krásně.

A jak probíhá výroba?

Zákaznice si domlouvají schůzku v ateliéru, kde se setkávají s zakladatelkou a hlavní designérkou značky, Libkou Safr Šafránkovou. Během této prvotní schůzky klientka vyjadřuje své představy a preferovaný styl, a také sdílí, kam bude výsledný produkt nosit. Každá klientka má svou individuální zákaznickou kartu, do které jsou zaznamenány veškeré potřebné informace, což usnadňuje další návštěvy. I klientky, které nejsou v Čechách, mohou využít konzultace online. Po schůzce následuje návrh designu, který je poté s klientem projednán a schválen před zahájením výroby. Každý klobouk nebo fascinátor je jedinečný a navržený přímo pro klientku, což zaručuje svou jedinečnost a originálnost. Celý proces výroby trvá obvykle tři až čtyři týdny.

Odkaz na české řemeslo a design v celém světě

Libka Safr Šafránková není pouze návrhářkou, ale také propagátorkou ženskosti a českého řemesla. Po roce 1989 se stala jednou z prvních, kdo se vrátil k modistickému řemeslu v České republice a začala navrhovat módní designové klobouky a fascinátory. Spolupracuje výhradně s českými výrobci a využívá místní materiály, čímž propaguje český design a řemeslo jak doma, tak i v zahraničí. Její práce nejen podporuje návrat žen k tomuto jedinečnému doplňku, ale také pomáhá posilovat pověst českého řemesla ve světě. „Klobouky jsou mojí vášní. Cítím se v nich více ženou a prostřednictvím nich umožňuji svým klientkám vyjádřit svou femme fatale stránku. Jsem hrdá na české řemeslo a na lidi, kteří ho tvoří. Máme tu mnohdy světové unikáty, na které bychom měli být hrdí,“ vysvětluje Libka Šafránková a s radostí odpovídá na otázku kdo je a odkud je: „Jsem návrhářka klobouků a jsem z České republiky, z matičky Prahy,“. Více na novém webu www.libkasafrmillinery.com. Buďte první, kdo objeví unikátní kolekce od Libka Safr Millinery pro sezonu zima 2024.

Foto: Milan Fiala