Zlato je stále IN

Zlatu se daří, když panuje nejistota na trzích, když roste inflace nebo v dobách politické a ekonomické nestability. Funguje tedy jako výborná pojistka majetku před ztrátou hodnoty. Drahé kovy (zlato, stříbro a platina) jsou v podstatě protiváhou finančních produktů a i dnes se vyplatí do nich investovat.

Zlato je univerzální platební prostředek, velmi jednoduše a rychle ho lze vyměnit zpět na peníze. Bez nadsázky se zejména v krizi za zlato najíte nebo za něj pořídíte vše, co budete potřebovat. Drahé kovy jsou investice, kterou máte zcela pod svou kontrolou. Na rozdíl od „papírových“ investic nevkládáte svůj majetek do rukou někoho druhého, nejste závislí na bankách a jiných finančních institucích. Zlato a zejména stříbro můžete nyní pořídit za velmi příznivé ceny. Na rozdíl od akcií nebo nemovitostí, které se vloni dostaly na historická maxima, mají drahé kovy svůj růst teprve před sebou. Jde tedy o mimořádně zajímavou investiční příležitost.

Kde a jak bezpečně nakoupit?

Základním pravidlem pro bezpečný nákup cenných kovů je mít možnost si na investici skutečně sáhnout. Nikdy nenakupujte zlato či stříbro ve formě různých certifikátů nebo jiných „příslibů“ o budoucím doručení. Papírový trh se zlatem je v podstatě jen virtuální hra. Nabízí asi stokrát více zlata, než kolik ho ve skutečnosti existuje. Pokud však dojde k pádu burz nebo k jejich zavření, certifikáty zůstanou takřka bezcenné. Investiční kov je nejvýhodnější pořizovat ve formě tzv. slitků (zlatých nebo stříbrných cihliček) nebo v podobě investičních mincí. V případě zlata se nejvíce doporučují slitky o váze jedné troyské unce (31,1 g) a v případě stříbra cihličky o váze 1 kg. Nevěřte „super výhodným“ cenovým nabídkám. Pokud někdo prodává zlato hluboko pod burzovní cenou, jde téměř jistě o padělek. Vyberte si obchod s dobrými referencemi od skutečných zákazníků. Nikdy nekupujte drahé kovy od tzv. „garážových firem“. Velmi důležitá je také garance zpětného odkupu. Nezapomínejte, že investice do drahých kovů má dvě fáze. Nejprve nákup a později prodej zpět obchodníkovi. Nakupujte tedy jen u firem, u nichž lze předpokládat, že budou existovat i za pět či deset let.

Jak funguje spoření do zlata?

Je to velmi jednoduché. Klient si vybere cílovou částku a výši měsíční splátky. V průběhu spoření pak postupně dostává naspořený kov do svého vlastnictví. Spořit lze už od 500 korun měsíčně a splátky je možné kdykoliv bez sankce vynechat. Lidé si tak mohou postupně naspořit i slitky, na jejichž jednorázový nákup by neměli dost prostředků. Hlavní výhodou pravidelného spoření je průměrování ceny. Vyhnete se tak riziku, že budete nakupovat v okamžiku, kdy je cena na vrcholu. Díky tomu nakupujete drahé kovy velmi efektivně. Pravidelně spořící klienti jsou každý rok odměňováni bonusovými gramy.

Komoditní účet

Komoditní účet je unikátním produktem svého druhu. Jako první umožňuje spoření do zlata, stříbra a platiny na jednom místě. Klient si může v průběhu spoření libovolně měnit poměr jednotlivých drahých kovů i skladbu slitků a mincí. Snadno tak svou investici přizpůsobí situaci na trzích a na konci spoření bude mít pestrou skladbu cihliček a mincí. Všechny změny v komoditním účtu je možné realizovat z pohodlí domova prostřednictvím on-line klientské zóny. Zde lze také sledovat jednotlivé nákupy zlata, stříbra a platiny. Velkou výhodou je výkup slitků a mincí on-line. Klient tam může svůj kov jednoduše odprodat zpět a finanční prostředky jsou mu obratem zaslány na jeho účet.

Jak drahý kov prodat?

Obrovskou výhodou investičního zlata a stříbra je fakt, že je lze jednoduše převézt a prodat kdekoliv na světě. Cihličky ale musí odpovídat mezinárodnímu standardu LBMA a nést označení „Good Delivery“. Takto označené zlato můžete zpeněžit skutečně kdykoliv a kdekoliv, protože právě díky zaručené kvalitě s ním obchodují všichni významní prodejci. Každému Good Delivery slitku proto náleží certifikát pravosti s číslem, které se shoduje s vyraženým označením na cihle. Nejvýhodnější variantou je však prodat kov zpět obchodníkovi, u kterého jsme nakoupili. O tom, zda je naše investice úspěšná, rozhoduje z velké míry její načasování. Je proto důležité vědět nejen kde, ale hlavně kdy kov prodat. Proto až tehdy, když je cena drahých kovů na vrcholu, je dobré zlato prodat a inkasovat zisk. Například v srpnu stoupla jeho cena na sedmileté maximum, kdy přesáhla 1 500 dolarů za unci.

Foto: Golden Gate CZ