Minulý týden byli oznámeni vítězové 8. ročníku soutěže Patrimonium pro Futuro 2021, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav. 1.místo v kategorii Památková konverze získala nově otevřená francouzská vinotéka Obchod vínem Dušní za konverzi provozovny bývalého železářství „Koula a syn“. Cenu převzala jednatelka společnosti Merlot d’Or Diana Sixtová.
Společnost Merlot d´Or působí na českém trhu od roku 1995, do roku 2002 pod názvem Merlot s.r.o a je zaměřena pouze na dovoz francouzských vín. Patří ke třem nejstarším a nejrenomovanějším vinařským společnostem na českém trhu. Většinovým vlastníkem této rodinné společnosti je od počátku pan Zlatko Míčka. Zlatko Míčka je zároveň viceprezidentem Asociace someliérů ČR a v roce za svou činnost získal ocenění od francouzské vlády, která mu v roce 2017 udělila Řád za zásluhy o zemědělství. Od roku 2017 je spoluvlastníkem také obchodní ředitelka společnosti paní Diana Sixtová. Vinotéky jsou v Praze, Dušní 1 a v 5 franšízových vinoték najdete také v Karlových Varech, Brně, Břeclavi a v Bratislavě na Slovensku.
Provozovna někdejšího železářství firmy „Koula a syn“, která je nyní vinotékou, prošla na přelomu let 2019 a 2020 po více než tři čtvrtě století od svého zřízení a otevření celkovou obnovou. Při tom se podařilo nalézt po létech hledání, kdy byla provozovna uzavřena a nevyužívána, její novou náplň. A tak si dnes můžete dát skleničku vína v nové francouzské vinotéce, zasnít se, jaká asi byla Praha v roce 1937 a obdivovat přitom původní soustavy dřevěných regálů plných vín, které původně sloužily na ukládání železářského zboží. Podél nich jsou na kolejnicích stále připevněny původní pojízdné žebříky, ze kterých Vám someliéři rádi podají láhev vybraného vína. Rekonstrukce prostor proběhla pod taktovkou Ing. Arch Aleš Kubalíka a Pavla Vrzáka. A hlavně díky pečlivé restaurátorské práci truhláře a restaurátora Tomáše Krejčiříka a kovářského restaurátora Václava Holáska. A co mají společného kováři a vinaři? „Možná dlouhověkost. Když je kvalitní kovářské dílo, můžete s ním pracovat dlouhou dobu a když udělá někdo kvalitní víno, může se s ním někdo těšit i za 100 let a přemýšlet o tom, co dělali lidé před 100 lety. A to je to, co propojuje historii a mám radost, že máme takový prostor pro naše vína“ říká Diana Sixtová, jednatelka společnosti Merlot d’Or.