Golfová diva Klára Spilková

Je jedinou českou hráčkou v prestižní LPGA tour a také nejúspěšnější současnou golfistkou Česka, mimo to je především mladou ženou, která se nebojí ukázat i svou ženskou stránku nebo odjet s batohem do exotické země, i kdyby to mělo znamenat být bez golfu i pár týdnů. Její talent pro golf je prý “dar” a podle toho s ním i nakládá. To vše nám na sebe prozradila sama Klára Spilková v našem rozhovoru

Kdo je Klára Spilková?

To je hezká otázka.:) Mladá pětadvacetiletá žena, která je hodně scestovalá a dělá, co jí baví, takže dělá golf. Jsem pracovitá. Mám dar od Boha a mám tu možnost se v něm rozvíjet a tvrdě na tom pracovat, což je krásný.

Takže se považujete víc za ženu, než za sportovkyni?

Já to určitě teď tak mám. Golf je velice důležitá součást mého života, ale člověk dospívá a baví ho i jiné věci. Je dobré se tedy vidět ze všech stran. Vědět, co nás baví a naplňuje i mimo sport. Jste ponořeni ve sportu, od rána do večera, tak je příjemné se znát a vědět, že jsou i jiné věci na světě, nejen golf.

Kdy jste zjistila, že je golf váš život? Že to je ten dar?

Popravdě musím říct, že záblesky tam vždycky byly, ale zlomilo se to ve mě až poslední dobou.

Takže i když hrajete od čtyř let, tak až do Vašich dvacetipěti let jste si nebyla jistá, že je golf Váš život?

To ne, samozřejmě. Já si myslím, že do takových dvaceti nad tím nepřemýšlíte. Prostě to děláte, protože vám to přichází do života, ale nepotřebujete nad tím přemýšlet. Naopak, když pak dospíváte, tak začnete vnímat svůj život, i sebe, jinak.

Co bylo to, co vás udrželo na hřišti až do té dospělosti? Myslím tím motivaci?

Pro mě to byl ten motor hledat stále tu cestu. Chtěla jsem vždycky dělat, co mě baví a to byl vždycky právě golf. A když to člověk dělá s radostí a s tou jde na to hřiště, tak to přichází samo.

Máte nějaký cíl v životě?

Musím říct, že je pro mne těžké mít malý cíl. Nejsem člověk, který kouká nízko. Spíše mám ale přání, nenazývám je cílem.

A můžete tedy nějaké přání prozradit?

Vyhrát turnaj na LPGA. A pak mám mnoho tajných přání, které mne ženou dopředu.

Největší odměna pro Vás tedy není vítězství na turnaji, ale co?

To je takový ten klid do hry, který tam občas je a občas není, ale objevuje se u mne stále víc a za to jsem vděčná.

Máte za sebou veliký úspěch. Jste teprve první Češkou v LPGA?

Jsem takový průkopník. Přede mnou se prosadilo mnoho českých hráček, ale žádná, až na European tour a nakonec i do LPGA. Zuzana Mašínová se dostala do té tour, ale já jediná jsem dosáhla až na LPGA.Už na LET jsem byla více méně sama českou. Přede mnou se dostala do této toure jen Zuzana Mašínová, ale na LPGA jsem opravdu první a prozatím jediná. Jak vidíte, tak nemám s vysokými cíly problém.:)

Dokážete si v takovém pracovním zápřahu dát pauzu a nic nedělat?

No například teď jsem nehrála týden golf. Mám volno. Nebo když je po sezoně, třeba prosinec, tak nehraji dokonce čtyři týdny. Je důležité dát si pauzu. Sezona je celý rok a musíte se někdy zrestartovat.

Jak vypadá volný den golfistky?

Záleží na tom, kde jsem. Moc ráda objevuji botanické zahrady, v jakémkoliv městě zrovna jsem. To mám moc ráda. Cokoliv v přírodě mne hodně naplňuje, tam vypnu hlavu od golfu na stoprocent. A nebo jen tak být, lehnout si někam a číst si. Vyprat si a uklidit doma, úplně jako normální žena.

Dokážete se při turnaji na hřišti ještě třeba pozastavit a říct si – to je pěkný to hřiště tady, to asi moc nejde že?

Určitě, když jste tam poprvé, tak to vnímáte, ale pokud jej znám už dobře, tak ty smysly otupí. Vždy si ale najdete něco krásného. Je třeba umět tu mysl trochu odvést, aby si odpočinula i během hry nebo právě při ní.

Když máte těsně před rozhodujícím odpalem, na co myslíte?

Těsně před tou ránou se plně soustředíte, jste ve své bublině a počítáte si metry. Já se třeba povzbuzuju, když si nejsem jistá výběrem hole, tak si opakuju – “jo jo tahle hůl je správná.”

Je místo, kde se cítíte nejlépe, golfové hřiště? Tam jste sama sebou?

Nejlépe se cítím doma. To je pro mě to nejvíc, být s rodinou. Hned potom je samozřejmě golfové hřiště.  Když se to podaří a dostanete se do tzv. flow, zažijete to spojení, jen na určitou dobu. Občas se mi daří zůstat v tomto stavu i déle, ale zase je důležité říct, že hrajete celý den. Takže být tak po celou dobu opravdu  nejde.

Kde berete motivaci se posouvat dál a být lepší ?

Ta je někde uvnitř a ta mi byla dána s tím mým darem nebo talentem, chtete-li. Já tu motivaci mám neuvěřitelně velikou, takže pro mě se neustálé zlepšování stalo základním kamenem života. Vychází to zevnitř a tak jsem se už narodila. Úplně to nemám ve svých rukou.

Rozděluje se svět golfu na ženský a mužský?

Konkurence v ženském golfu je menší. Množství mužů hrajících vrcholově golf je nesrovnatelné a tak mají i více turnajů i konkurenci. Nedá se to úplně porovnávat. Muži jsou ale rozhodně lépe placeni. Ale myslím si, že když budu dobrá jako žena golfistka, tak mám stejnou šanci jako muži.

Před nedávnem jste byla nucena kvůli nemoci a vyčerpání udělat profesní pauzu. Brala jste to jako příležitost odpočívat nebo jste to naopak snášela špatně?

Pro mě to byl šok, když mi to lékař sdělil. Máte všechno naplánované, jak to bude a pak najednou volno. Jsem ale zvyklá mít v zimě klidové období, takže nakonec mi to ani nepřišlo. Brala jsem to jako výhodu, že můžu být v létě v Praze.

Plánujete budoucnost bez golfu?

Vím, že bych chtěla rodinu. Mám i další nápady, čemu se věnovat mimo golf, což dokazuje, že někdy nad tím i přemýšlím, ale neplánuju to. Je dobré mít otevřené dvěře a vědět, že je tu možnost zkusit něco jiného a rozvýjet se jinde.

Cítíte se někdy sama?

Někdy ano. Když cestujete a většinou jste sami, daleko od rodiny, tak jsou momenty, kdy se tak cítíte. Stýská se mi, ale nejsem osamělá, protože mám přeci jenom sebou stále sama sebe. Kdekoliv, kde jsem, si to mohu užít sama se sebou a to je skvělé.

Tak odpvídá podle mne vyzrálá osobnost, která pak může mít o to kvalitnější mezilidské vztahy?

Určitě. Když se naučíte být sama se sebou, tak pak máte zdravější partnerské vztahy a neočekáváte, že vám někdo něco bude dokazovat nebo že společným časem vyváží kvalitu vztahu.

Ráda cestujete, existuje nějaké Vaše oblíbené místo?

Mám moc ráda místo, kde žiju, tedy Floridu. Tam mám své zázemí a je to moje doma. Těším se vždycky na dovolenou, když jedu někam, kde to neznám. Mám tašku na zádech a týden dobrodružství před sebou. Naučila jsem se nic neřešit a vyrazit bez rezervací hotelů nebo jakéhokoliv plánování. Blíží se olympiáda v Japonsku a tam jsem nikdy nebyla, to patří mezi vysněné země. Loni jsem byla s kamarádkou v Itálii.

Dámská jízda?

To bylo super. Snažím se mít ryze ženské chvilky i doma.

Kdy jste si uvědomila, že jste úspěšná a slavná golfistka?

Já si to stále neuvědomuju.:) Učím se si říct, že jsem toho dost dokázala a umět se pochválit. Přijmout pochvalu třeba i od někoho jiného. Uvědomuju si, že pro motivaci je to nezbytné, a tak to dělám. V Čechách neumíme příjmat komplimenty, je to dané naší kulturou a historií, ale o to víc se to musíme naučit. Ve sportu to jinak ani nejde, protože cesta k vítězství bez víry sama v sebe je nemožná.

Přijde mi, že i přesto, že si Češi nevěří, tak máme spousty úspěšných lidí ve světě?

Já si myslím, že i když neumíme příjmat pochvalu, tak se ale i přesto snažíme najít cestu. A to díky i té historii, máme v sobě naději a to je hezký. Mnoho jiných národů to nemá, protože neprošly tím, co my. Jsme malý národ, co si všechno musel vybudovat a to nás žene vpřed.

Poradíte Čechům, jak na to?

Za vším je tvrdá práce. A nevidět svět jenom zvenku, ale umět vidět sám sebe zevnitř. Spojit duši a tělo. Cítit jednotu mezi lidmi a nesoustředit se jen na jednotlivce. Zkusit investovat peníze i do vlastního rozvoje, ne jen do těch materiálních věcí, které pominou.

Co vás drží u golfu, když Vám to nejde?

Někdy si tím musíte projít. Záleží, jestli to chcete a dýcháte proto, pak to jde samo. Já vždy věděla, že to je to ta moje cesta, tak nad tím neuvažuju a prostě hraju dál.

Co se o sobě na golfovém hřišti dozvíte?

Někdy až moc.:) Řekla bych, že to všechno, co jsme si teď řekli. Na golfu je hezké, že vám ukáže, kde zrovna v tu danou chvíli jste. Buď tu vaší slabinu nebo vrchol. Golf je prostě skvělej.

Foto: archiv Kláry Spilkové