Poklad ze španělské La Riojy přinese teplo i pohodu

Španělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí. Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku daří zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou zdejší vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů. 

Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. Vzhledem k tomu, že téměř všechna místní vína dosahují vysoké cukernatosti, dělí je dva základní aspekty, a to původ a doba a podmínky zrání.

Vína nejvyšší kvality s označením DOQ prochází přísnými kontrolami produkce a každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována. Klasifikace D.O. je dalším v pořadí a dá se porovnat s italskými regiony DOC, tato vína jsou označena vlastní pečetí. Vinné oblasti s méně přísnými kontrolami se označují jako Vinos de la Tierra a Vino de Mesa, která nemusí nutně znamenat nižší kvalitu, jelikož sem spadají i malé vinice.

Dle doby zrání pak můžeme zakoupit vína Joven, která se prodávají v následujícím roce po sklizni, Crianza, jež zrají minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi. Vína zrající minimálně 3 roky, z toho nejméně 12 měsíců v dubových sudech, dalších 12 v tancích a poté alespoň rok v láhvi, jsou známá jako Reserva. Tato vína se vyrábí pouze v dobrých letech. Vína z nejkvalitnějších hroznů a nejlepších ročníků, která zrají nejméně 5 let, často ale mnohem déle, nesou název Gran Reserva.

Milovníci červeného vína jistě znají legendární vinařské oblasti jako je severošpanělská La Rioja a katalánský Priorat, které se honosí nejprestižnějším označením DOQ. Dalšími aspiranty na toto ocenění kvality a tradice jsou také oblasti Ribera del Duero a Navarra. Do popředí zájmu se však dostávají i nová a zajímavá vína z Tenerife nebo Mallorcy. Právě na Mallorce stojí za pozornost vinařství 4Kilos, jehož název vychází ze skromné částky 4 milionů peset, kterou jeho zakladatelé vydali jako počáteční investici. To je nejvyšším důkazem, že pro dobré víno nejsou rozhodující peníze, ale vášeň a cílevědomost.

Červená vína se ve Španělsku vyrábí zejména z hroznů původních španělských odrůd Tempranillo, Carinena a celosvětově populární Garnacha. Tempranillo je právem nazýváno španělským skvostem, jeho hrozny chutnají po ostružinách, třešních či vanilce, vynikají svou sametovostí a vyšším obsahem alkoholu. Jeho pravým opakem by se dala nazvat odrůda Cainena, která má vysoký obsah taninu a mírný obsah alkoholu, stává se tak ideálním pro doplnění dalších odrůd.

Lehké červené víno vyrobené z původních odrůd Callet a Fogoneu. Vyniká nótami zralého červeného ovoce a středozemních bylinek.
4Kilos, 12 Volts, D.O. Mallorca, 1 299 Kč, www.edelikatesy.cz

Tam, kde se servírují mořské plody, by neměla chybět prvotřídní bílá vína. Přestože je v produkci bílé víno ve Španělsku trochu utlačované, přináší opravdové poklady plné tónů tropického ovoce často s dotekem bylinek a minerálů. Díky těmto kvalitám jen málokdo zůstane u jedné sklenky. Nejvíce oceňovanými odrůdami jsou Albarino, Verdejo, středozemní Malvasia a Viura známá také jako Macabeo.

Jak sám název vypovídá, Albarino je odvozeno z galicijského bílý, bělavý. Právě z pomezí Portugalska a Galicie toto víno původně pochází. Jeho autentické zpracování neprobíhá fermentací, ale naopak macerovaním, kdy se hrozny namočí do studené vody, aby se fermentaci předešlo. Výsledkem je víno jemné, svěží s ovocnými nótami. Populární jiskrná odrůda Verdejo pochází ze Severní Afriky a nyní se pěstuje zejména v oblasti Rueda. S ohledem na to, že se jedná o víno silně oxidační, je zpravidla sklízeno v noci při nízkých teplotách. Původní španělské Macabeo je vysoce citlivá odrůda, přesto se hojně pěstuje zejména díky svému využití pro výrobu cavy.

Právě cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava pochází ze stejnojmenného regionu a je vyráběna tradiční metodou šampanizace, kdy prochází druhotným kvašením přímo v láhvi.

Mistr cavy Augusti Torelló Mata má velký podíl na internacionalizaci tohoto nápoje a jeho vinařství patří k těm nejlepším na trhu. Důkazem je jeho cava Kripta Gran Reserva, která je označována jako jedna z nejlepších vín na světě. Každá láhev je označena unikátním číslem a ukrývá v sobě bublinky s chutí zralého ovoce, máslovými a kouřovými tóny.

Unikátní cava z vinařství AT Roca. Zachutná svým intenzivním aroma s krémovým nádechem vanilky.
AT Roca, Reserva Barrica, D.O. Penedés, 659 Kč, www.edelikatesy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *