Krkonoše ctí pravidla, hlásí hoteliéři

Společnost Asten Hotels reaguje na článek, kde údajně hotely nabádají své hosty obcházet vládní nařízení tím, že nabízejí tzv. služební pobyty. Né každý ovšem takto řeší vzniklou situaci.

Asten Hotels mají v portfoliu ve Špindlerově Mlýně dva hotely, a to tradiční luxusní Hotel Savoy a nově otevřený butikový hotel Soyka. K výše uvedenému článku by Jiří Gajdošík, majitel společnosti Asten Hotels, rád vyslovil svůj nesouhlas s postupem některých hotelů. „Již více než tři čtvrtě roku je náš obor v obrovské krizi a nepřehledná nařízení jsou extrémně stresující. Přicházející zimní sezona pro nás měla znamenat určitou stabilizaci, bohužel se tak nestane. I přesto, že uzavření hotelů a restaurací nás finančně výrazně zasáhne a kompenzace vlády jsou z našeho pohledu nedostatečné a pomalé, chceme zatím vládní nařízení respektovat a nehledat žádné „české uličky“ ve formě nabídky služebních pobytů,“ reaguje Jiří Gajdošík.

Neumím si představit, že jakýkoliv luxusní hotel na rakouských horách, jimiž se nota-bene často rádi zaklínáme, by se snažil vládní nařízení obcházet tím, že bude vydávat rekreační pobyty za služební, respektive hosty k tomu vyzývat. Ano, kompenzace ve zmíněném Rakousku jsou jistě výrazně větší a rychlejší. Nicméně podobné kroky z dlouhodobého pohledu povedou spíše k poškozování dobrého jména našeho oboru. A už vůbec nepomohou vylepšit epidemiologickou situaci, ať už s postupy jejího řešením souhlasíme, nebo ne. Umím si představit, že aktivity nás hoteliérů mají být směřovány spíše k docílení výraznějšího odškodnění za způsobené ztráty od státu a nikoliv k obcházení nařízení, které je své podstatě jasné. Nicméně to vypadá tak, že neexistuje výklad toho, co je služební cesta a co je rekreační pobyt. Je zodpovědností vlády ČR, aby pravidla byla nastavena jasně, pro všechny rovně a aby na jejich dodržování dohlížela. Bylo by velmi špatně kdybychom zůstali jediní nebo jedni z mála, kdo se bude aktuálními pravidly řídit. Nechceme se pohybovat v šedé zóně, na druhé straně nám jde o přežití “ dodává Gajdošík. 

Foto: Asten hotels