Cesta čichoprostorem Markéty Baňkové

Česká spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková, autorka známých knih „Straka v říši entropie“ a „Maličkost“, představuje svůj nejnovější projekt, který dozrál po pěti letech práce. Space Fluid je niche unisexová parfémová řada, která dává přednost přírodě před chemií, navíc kořeněná uměleckým vyjádřením autorky. Nyní na představení kolekce navazuje výstava.

Autorka představuje čtyři originální vůně, kde každý parfém má svůj vlastní příběh, ve kterém je zakódován seznam ingrediencí. Celý projekt Space Fluid je komplexním, autorským uměleckým dílem, kde parfémová receptura, flakony, povídky, kresby a videoklipy existují v jednom harmonickém celku. Nyní si mohou fanoušci světa vůní a esencí užít na vlastní kůži zážitek z doteku alchymie parfumářského řemesla. Markéta Baňková připravila čichací výstavu s názvem Cesta čichoprostorem.

Parfumérka vytvořila vůně cestování světem sedmnáctého století nejen pohledem umělkyně, ale i na základě historických dat. Je zde výjimečná příležitost ucítit vůně s užitím některých, po staletí používaných parfumérských esencí, ke kterým se dnes už nikde nedá přičichnout. Jejich používání je v evropském parfumérství zakázáno z důvodu ohrožení těchto vzácných rostlin. Autorka je použila zcela mimořádně a pouze pro účel této výstavy, jejíž autenticitu by jinak šlo jen těžko zprostředkovat.

Část aromatických uměleckých děl je na prodej, včetně pětiletého udržovacího servisu. Slouží pouze pro umělecký zážitek a nejsou určeny k použití na kůži. Mimo to jsou však na výstavě k prodeji i čtyři parfémy, které autorka nedávno vydala v rámci startu svého niche parfumérského domu Space Fluid.

Výstava k očichání proběhne od 15.listopadu do 31.prosince 2023 v Muzoleu Davida Černého. Více na www.spacefluid.com

Foto: Space fluid archiv