Kuba to je rum, a kubánský rum je Eminente z rukou Césara Martího, mistra rumového řemesla

César Martí, je jeden z deseti věhlasných kubánských maestrů ronerů, který pro společnost Moët Hennessy vytvořil rum Eminente. Martího profesní cesta byla předurčena už od dětství. Řemeslu se naučil od svých prarodičů a rodiny z matčiny strany, v níž se rumové know-how předává z generace na generaci. Od roku 2021 se pyšní prestižnějším titulem Primer Maestro del ron cuba, což je nejvyšší ocenění, kterého lze v této profesi dosáhnout. A my jsme se zeptali nejen čím je zajímavá značka Eminente, ale také právě na jeho osobní cestu k výrobě rumu a jeho rumové vášni.

Jaký rum může být popsán jako “tradiční kubánský rum”? Co to musí osahovat?

Tradiční kubánský rum samozřejmě musí pocházet z Kuby! Nadevše, musí splňovat všechny přísné podmínky „Denominacion de Origen Protegida“. Rum značky Eminente je jeden z velmi mála kubánských rumů, jemuž byl udělen prestižní status „DOP Ron de Cuba“, garantující, že všechny části výrobního procesu, od surovin po míchání proběhli a pochází z Kuby a že minimálně 10 % tzv. aguardiente je v konečném rumu. Tedy speciálního destilátu, který je základem tohoto alkoholu.

Co je “aguardientes”, duše Kubánského rumu?

„Aguardiente“ je ta nejchutnější a nejkomplexnější cukrová třtina na ostrově: eaux-de-vie! Je vyráběn z melasy destilované na 75 % ABV (alkoholu dle objemu), která je poté ponechána k dozrání v dubových sudech, dříve používaných pro zrání whisky. Následně je míchána a opět vrácen ke zrání s tradičním lehkým kubánským rumem destilovaným na 95 % ABV. Tento proces přináší komplexnost a hloubku chutí, a vitalitu skrze sílu alkoholu. A značka Eminente nastavuje nový standard s Eminente Reserva vyrobená ze 70 % těchto „aguardientes“, tím nejvyšším podílem mezi všemi kubánskými rumy.

Kdy a jak se tradice výroby rumu a pití rumu dostaly na Kubu?

Cukrová třtina byla přivezena na Kubu v roce 1515, a ostrovní tropické klima, bohatá a plodná půda jí umožnila vzkvétat v té nejvyšší kvalitě, a tedy i produkovat jedny z těch nejvybranějších rumů na světě. Původně velmi jednoduché a tradiční, po průmyslové revoluci v 18. století ve velkém a průmyslově. Výroba rumu je dnes součástí kubánské kultury, která se ale stala celosvětovým fenoménem.

Co dělá dobrý rum dobrým?

Mohl bych vyjmenovat desítky faktorů, které dělají dobrý rum: kvalita půdy, klima, sudy, ve kterých rum zraje, úroveň destilačního procesu, ale já osobně věřím, že to, co skutečně dělá dobrý rum jsou lidé, se kterými jej sdílíte.

Ve vaší vlastní produkci rumu, jste se inspiroval v 19.století u té tzv. eaux-de-vie. Co to znamená?

Se značkou Eminente jsem skutečně chtěl obnovit pravý původní kubánský rum z té doby. Je to speciální směs „aguardiente“, velmi speciální melasa ze surové cukrové třtiny, žádný rafinovaný cukr, směs s lehkým bílým rumem, který přinese všechnu tu bohatost, hloubku a aromatickou komplexnost toho rumu. Je to tradiční způsob, který nenajdete nikde jinde a díky jemuž kubánský rum má stejnou chuť jako přes sto lety a nikde jinde na světě.

Jste fanoušek míchaných nápojů s rumem nebo preferujete pít jen čistý rum?

Řekl bych, že záleží na situaci, na mém rozpoložení a také lidech okolo mě.

Například, po obědě, mám rád pár kapek čistého Eminente Reserva v kávě. Na Kubě je to tradice, jmenuje se „cafecito“. S přáteli si rád užívám osvěžující lehké Daiquiri s Eminente Ámbar Claro. A na konci dne, večer, není nic lepšího, než sklenička čistého Eminente Gran Reserva N.1.

Který nápoj je váš oblíbený? Z rumu, samozřejmě.

Můj oblíbený koktejl je Daiquiri z našeho Eminente Reserva, protože je osvěžující a lehký na přípravu. Vše, co potřebujete je – citronová šťáva, sirup z cukrové třtiny a samozřejmě rum Eminente Reserva.

A postup je jednoduchý: na jednu sklenku potřebujete 400ml Eminente Reserva, 20ml čerstvé citronové šťávy a 10 ml sirupu z cukrové třtiny. Vše nalijte do koktejlového šejkru s ledem. Třeste alespoň po 10 sekund. Přeceďte do sklenice na Daiquiri a Salud! (španělsky na zdraví)

A který rum je ten nejoblíbenější a proč?

Můj oblíbený je bezpochyby Eminente Reserva. Vyroben je ze 70 % zralých „aguardientes“, nejvyšší podíl mezi všemi kubánskými rumy, je v chuti bohatý se skvělou aromatickou komplexností. Zraje sedm let v bílých dubových sudech, kde dříve zrála whisky. Má všechny vlastnosti starého tradičního rumu. Aroma čerstvě pražené kávy a chuť mandlí prozrazuje plnohodnotnou, neuvěřitelně pestrou chuťovou paletu, také s náznaky vanilky, ale i zázvoru a sečuánského pepře. Rum Eminente Reserva je skvělý k pití samotný, jen s velkými ledovými kostkami nebo v koktejlech, které dají prostor této výjimečné chuti.

Byl jste skutečně předurčen stát se rumovým mistrem. Ve vaší rodině se toto neobvyklé povolání dědilo z generace na generaci, je to tak? Jak poznáte, že jste ten, kdo to ponese v rodině dál?

Vyrostl jsem v centrální provincii Vila Clara, kde se nachází pole cukrové třtiny kam až oko dosáhne. Jako dítě jsem trávil všechen svůj volný čas sledováním a posloucháním mých prarodičů z matčiny strany, kteří dříve pracovali v cukrovém průmyslu. Naučili mě všechno o rumu, předávajíc znalosti z generace na generaci, oni sami vše zdědili od svých prarodičů. Takže samozřejmě jsem svoji karieru zasvětil tomu najít ten nejkvalitnější kubánský rum, a to s veškerou vášní. Po mém studiu fyziky a inženýrství jsem měl to štěstí mít mentora pana José Navarro Campa, prvního „Maestro Ronero de Cuba“, tedy mistra kubánského rumu. Díky všemu, co mě naučil, jsem byl schopen se stát nejmladším „Maestro Ronero“ a to za pouhých devět let výuky. Doufám, že jeden s mých potomků ponese tuto tradici dál. Je to profese plná vášně, která vyžaduje trpělivost, ostré smysly a silný respekt k přírodě. To jsou hodnoty, které se snažím předat dál.

Jak starý jste byl, když jste se začal zajímat o toto rumové dědictví?

Myslím, že jsem s tou vášní již narodil.

Mistrem rumařem, tedy Maestro Ronero, jste se stal před čtrnácti lety, když vám bylo pouhých 33 let, jak jste to dokázal?

Není proto žádný trik, je za tím hodně tvrdé práce a oddanosti. Ale měl jsem velké štěstí učit se od těch nejlepších, již jsem zmínil pana José Navarro Campa. Naučil mě pokoře a oddanosti. Vděčím mu za hodně.

A jak se tak mladý „Maestro Ronero“ ocitne u společnosti tak slavné jako je Moët Hennessy?

Život je o potkávání lidí. Moët Hennessy hledal mezi desítkami destiláren na Kubě v jedné jsme se potkali. Měli jsme stejné hodnoty a vize. Moët Hennessy vážně věřil v projekt na oživení pravého kubánského rumu, tak jak vypadal v 19.tém století. Je to skvělá spolupráce. Jsem velice pyšný na to, čeho jsem dosáhnul s Eminente, prakticky od nuly.

Značka Eminente je docela nový kubánský rum se srdcem ostrova Kuba, kterému se mezi místními neřekne jinak, než “Isla del Cocodrilo“, proč?

Kubánci svou zem nazývají “Isla del Cocodrilo” kvůli tomu, že tvar Kuby se podobá samotnému zvířeti. Nic neztělesňuje divokou Kubu tak jako kubánský krokodýl, který číhá hluboko v bažinách Zapata, největším močálu Kuby v jižní provincii Mazanzas. A stejně jako tento krokodýl, tak i Eminente je nečekaný, ale i smělý a především 100 % kubánský.

Co je váš nový cíl? Je něco, čeho byste chtěl dosáhnout?

Momentálně pracuji na vytvoření nového rumu, ještě komplexnějšího a překvapivějšího než ten minulý. Moje cíle jsou stále ty samé jako na počátku – šířit odkaz na kubánský rum po celém světě prostřednictvím značky Eminente.

Máte nějakou radu, kterou byste mohl vzkázat mladým lidem, jak dosáhnout jejích snů, úspěchů?

Moje nejlepší rada je živit a rozvíjet své vášně pro cokoliv a nikdy se od nich nevzdalovat, protože nejsou jenom zdrojem úspěchu, ale i radosti. Já věřím, že se nic neděje náhodou, a také, že za vším je tvrdá práce. Je důležité umět se obklopovat správnými lidmi a pečovat o vztahy, které vás posouvají dál. Suerte! (španělsky Hodně štěstí!)

foto: Archiv Eminente