Bezpečné placení v době Covid-19, i o tom je rozhovor s Marcelem Gajdošem, z VISA

Popovídali jsme si s Marcelem Gajdošem, regionálním manažerem Visa pro Česko a Slovensko, o tom, jak v dnešní době ceníme bezpečné placení platebními kartami nebo o tom, jak firma VISA reaguje na současnou pandemii.

Jak současná situace zasáhla firmu VISA?

Víte, neměli bychom zapomínat na to, že pandemie COVID-19 zasáhla celý svět. Nejen naši zaměstnanci a klienti, ale i všichni ostatní teď čelí sociálním a ekonomickým dopadům, které šířící se onemocnění přineslo. Ve Visa si plně uvědomujeme, že jim v této nejisté době musíme pomoci. Naší rolí je zajistit stabilitu a bezpečnost platebního systému, aby mohli jednotlivci, firmy a ekonomiky nadále fungovat. Plnit tuto misi pro nás nebylo nikdy důležitější.

Jak na ni ve firmě reagujete? Čemu teď přikládáte největší důležitost uvnitř firmy?

Hlavní prioritou je pro nás zdraví a duševní pohoda našich zaměstnanců a jejich rodin. Proto jsme zavedli plošná bezpečnostní opatření, která pomáhají minimalizovat dopady COVID-19 na naše týmy a práci s klienty. Naši zaměstnanci jsou srdcem celé společnosti a my jsme tu od toho, abychom je ochránili, podpořili a motivovali, protože i v této době odvádějí denně mimořádné výkony. Přestože jsme některé z našich pracovišť uzavřeli a zavedli práci z domova, máme zaměstnance, kteří kvůli práci s klienty nadále dochází do kanceláří. Těchto lidí si nesmírně važíme a samozřejmě také dohlížíme na to, že jsou na pracovištích dodržována přísná hygienická opatření a dostatečný rozestup mezi zaměstnanci. Situaci neustále sledujeme a předpokládáme, že během krize zvládneme pracovat bez přerušení. 

Ukázalo se, že když je bezpečnější tzv.bezkontaktní svět, tak se najednou zvedá zájem zprovoznit platby kartou i tam, kde to ještě třeba dříve nešlo nebo pomaleji, co si o tom myslíte? 

Jsme přesvědčeni o tom, že bezkontaktní karty stále představují jeden z vůbec nejbezpečnějších způsobů placení. A to si mnozí obchodníci asi uvědomují v této době více, než jindy. V zemích, kde se bezkontaktně platí nejvíce, zůstává podíl podvodů při placení v obchodech na historickém minimu. Všechny terminály v České republice již akceptují bezkontaktní platby, ale počet míst, kde lze platit kartou má stále velký prostor pro růst. My jsme se proto zapojili do vládní iniciativy, díky které získají podnikatelé v Česku terminály na rok zdarma.

Připravili jste pro zákazníky=podnikatele nebo běžné spotřebitele nějakou podporu, aby tuto krizi lépe ustáli?

Já si plně uvědomuji náš závazek vůči klientům a ve Visa děláme maximum pro to, abychom udrželi platební systém stabilní, bezpečný a odolný. Všichni teď čelíme mimořádným výzvám a společnost Visa proto podnikla kroky k zajištění provozní a ekonomické stability pro naše klienty a všechny uvnitř platebního systému. Na naši roli jsme hrdí a těší nás, že lidem poskytujeme podporu, zatímco se svět pomalu začíná vzpamatovávat.

A co si myslíte, že se s naší ekonomikou stane po skončení karantény nebo korona krize lépe řečeno? Jak dlouho to ovlivní trh? A jak to ovlivní trh?

Ekonomický dopad COVID-19 nemá obdoby a pocítí to obzvláště malé podniky a mikropodniky. Ty jsou páteří světové ekonomiky, tvoří přes 90 procent všech firem světa, podílejí se na polovině světové zaměstnanosti a představují 60 procent HDP v rozvojových zemích. Aby tyto firmy přežily, potřebují okamžitou pomoc. Musíme jim rovněž zajistit dlouhodobou podporu. Jedině tak se budou moci rychle vzpamatovat. My si tuto potřebu uvědomujeme a prostřednictvím nadace Visa Foundation vyčleníme 210 milionů dolarů pro malé podniky a mikropodniky a na okamžitou pomoc v souvislosti s onemocněním COVID-19. 

Chystali jste nějaké novinky, které budete muset kvůli tomu odsunout?

Globální pandemie koronaviru přinesla dramatické změny do našich každodenních životů, na které si postupně zvykáme. Naše plány jsme kvůli tomu museli upravit a některé aktivity přesunout na později. Zatímco COVID-19 mění naše životy a podnikání, mise společnosti Visa propojit svět a umožnit jednotlivcům, firmám a ekonomikám prosperovat nebyla nikdy důležitější. 

Foto: archiv VISA