Svatomartinské menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

Svátek sv. Martina většina milovníků dobrého jídla očekává s nadšením. Je to příležitost zkusit husu na nový způsob, případně nechat hýčkat chuťové buňky nějakou dobrou klasikou. My vyzkoušeli letošní menu v restauraci Červený Jelen.

V této restauraci v centru Prahy letos tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připravil tradiční svatomartinské menu s moderním nádechem. Z čeho se tedy menu skládalo? Jako první chod samozřejmě Kaldoun nebo pak Husí pršut s fíkovým chutney, samozřejmě celá pečená husa s vídeňským knedlíkem a noky se strouhankou, a červeným zelím s badyánem, další variantou husy bylo Konfitované stehno opět s knedlíkem, noky a zelím a nakonec jako dezert Buchtičky s husím sádlem a povidly.

Nejvíce jsme se těšili na vyhlášené točené plzeňské pivo, které tady servírují opravdu ve výborné kvalitě. Dodržují všechna pravidla tohoto tradičního českého nápoje a myslím, že tzv. pivař tu bude spokojen. Líbilo se nám, že půllitry jsou ozdobené logem restaurace, stejně jako zbytek interiéru a všech doplňků. Tyto zdánlivé detaily udělají jako celek skvělou atmosféru. I když velký prostor, který je tvořen několika patry a vysokými stropy, vás chvílemi navozuje pocity, že sedíte na nádraží nebo na letišti, ale k restauraci typu pivnice to asi patří.

Co se týká svatomartinského menu, tak jsme vybrali všechny chody mimo celé pečené husy. Polévka byla silná a dobře ochucená, určitě patřila mezi nejlepší jídla večera. Neotřelým nápadem byl jistě pršut, ale provedení již nebylo ničím, co byste rádi viděli v jídelníčku na stálo. U husího stehna s knedlíkem, noky a zelím došlo ke zklamání. Věříme, že připravit husu musí být pro kvalitního kuchaře, které tato restaurace má, jistě nenáročnou disciplínou, a o to větší naše zklamání. Žádná zapamatovatelná výrazná chuť, koření, šťáva, cokoliv by vás tzv. posadilo na zadek. Červené zelí bylo cítit tak výrazně badyánem, že když byste neměli toto koření v oblibě, tak se jej ani nedotknete a v menu náhradní varianta nebyla. Knedlík ani nok nestojí za zmínku. Celkově chod chabý a nevýrazný. Snažili jsme se udržet dobrou náladu výborným pivem a rozhodně nás v dobrém rozpoložení držela obsluha. Servis v této restauraci odpovídá cenové hladině a těší nás, že jsou restaurace, kde obsluhu nepodceňují a hlídají, aby se host cítil opečováván takovým tím nevtíravým a přátelským způsobem.

Hledáte-li podnik, kam zajdete s přáteli na dobré pivo, tak můžeme doporučit, ale nečekejte, že úplně uslyšíte, o čem mluví na druhé straně stolu, to vám akustika nedovolí. Z nabídky jídel doporučujeme jejich „signature“ dezert a to klasický český Větrník, ten je ke kávě vynikající.

Hodnocení celkového dojmu:

Jídlo 6*

Pití   8* (týká se točeného plzeňského piva)

Prostředí 6*

Servis 8*

(Hodnocení je v rozsahu 1* až 10* s tím, že číslo 10 je nejvyšším možným)

Foto: Červený Jelen
Foto: Červený Jelen
Autor článku: Libka Šafránková Foto: Červený Jelen