Rolls-Royce za skoro 120 let své existence nepolevuje v prodeji

Značka Rolls-Royce má za sebou mimořádně úspěšný rok 2023 se silnými prodeji a poptávkou na trzích celého světa a také s rekordním zájmem o zakázkové úpravy Bespoke. Možná vás to překvapí a možná to je jen důkaz toho, že kvalita a tradice mají své místo v topových příčkách obchodních úspěšných firem.

Vynikající výsledky společnosti byly opět podpořeny jedinečností a rozmanitostí její nabídky, zejména díky programu personalizace Bespoke, a bezkonkurenční schopnost značky splnit a překonat stále se zvyšující očekávání zákazníků. Pokračující úspěch a rozvoj tohoto programu, podporovaný pokračující expanzí mezinárodní sítě reprezentativních salonů Private Office, vedl k většímu počtu zakázek programu i k jejich rekordní celkové hodnotě. Celosvětový prodej 6 032 automobilů byl v souladu jak s interními očekáváními, tak s postavením značky Rolls-Royce jakožto mezinárodního výrobce luxusních vozů, který je protikladem velkoobjemových značek. Všechny vozy Rolls-Royce se
vyrábějí ručně v závodě v Goodwoodu ve Velké Británii, a všechny vozy obsahují prvky zakázkových úprav.

Vloni byla podle plánu ukončena výroba velmi oblíbených modelů Wraith a Dawn a významným okamžikem se stalo zahájení výroby a prodeje modelu Rolls-Royce Spectre, přičemž úplně první dodávky zákazníkům se uskutečnily na podzim. Po velkolepé premiéře v říjnu 2022 vzbudil první plně elektrický Rolls-Royce v historii obrovský zájem, a to zejména mezi mladšími klienty. Tato poptávka se promítla do objednávek sahajících až do roku 2025 a tím položila pevný základ pro odvážnou plně elektrickou budoucnost značky.


Dlouhodobé zaměření společnosti na zakázkový program Bespoke a rostoucí nároky zákaznických úprav se odrážejí ve stále větším rozsahu a propracovanost designu, technologií, řemeslného umu a uměleckého zpracování vozů Rolls-Royce. V průběhu roku 2023 společnost oznámila významné nové investice do provozů značky Rolls-Royce v Goodwoodu s cílem zlepšit kapacitu a možnosti pro zakázkovou výrobu a podpořit rozvoj programu jedinečných vozů Coachbuild. V roce 2023 otevřeli první prodejci v Evropě zcela nové prodejní prostory, které nabízejí úchvatný a osobitý zážitek pro každého klienta. Aby značka Rolls-Royce odpověděla na rostoucí zájem zákazníků o stále detailnější a komplexnější zakázkové úpravy Bespoke, rozšířila vloni také svou síť exkluzivních prodejních míst Private Office: po Dubaji, kde bylo nové zastoupení otevřeno v roce 2022, následoval na podzim 2023 salon v Šanghaji a Rolls-Royce potvrdil své plány přidat další zastoupení v jihokorejském Soulu a v Severní Americe.

Globální síť specializovaných showroomů značky Rolls-Royce umožňuje novou úroveň spolupráce klientů se značkou a již nyní přináší významný nárůst poptávky po zakázkových úpravách.
Rok 2023 byl pro Rolls-Royce dalším mimořádným obdobím s vynikajícími prodejními výsledky ve všech regionech a napříč produktovým portfoliem. Je obzvláště povzbudivé vidět enormní zájem o model Spectre, což je důkazem, že bylo správné přijmout odvážnou strategii založenou výhradně na elektrickém pohonu pro budoucí vývoj a výrobu modelů. Rekordní úroveň zakázkových úprav, a to jak z hlediska objemu, tak hodnoty rovněž zvýrazňuje naši pozici v luxusním sektoru a nabízí našim klientům příležitost k sebevyjádření a personalizaci, které nikde jinde nenajdou.“
Jako nastupující generální ředitel mám obrovské štěstí, že mohu převzít odpovědnost za podnik v tak dobrém stavu, se silnými základy a jasnou strategií růstu a rozvoje, impozantními technickými schopnostmi a soustředěným a oddaným týmem. Těším se na spolupráci se všemi zaměstnanci značky Rolls-Royce, abychom udrželi toto tempo a sebevědomě i odhodlaně jsme dále rozvíjeli naši skvělou společnost.“ říká Chris Brownridge, generální ředitel společnos6 Rolls-Royce Motor Cars.

foto: BMW Group
Photo: James Lipman
foto: BMW Group