Butikový hotel uprostřed lesa, to je Český les

Překvapivý koncept na překvapivém místě, tak bychom mohli představit resort Český les, za kterým stojí rodinná investiční skupina FKCG, a. s., vlastněná Ondřejem a Jindřichem Karhanovými, kteří vytvořili tento skvost pro ty nejnáročnější zákazníky na místě, kam sahají jejich rodové kořeny.

Když bychom chtěli ukázat krásný způsob, jak může mít úspěšné podnikání dopad ve smyslu společenské prospěšnosti, tak tady je jeden takový. Rodina Karhanových totiž tento hotelový projekt nerealizovala kvůli rozšíření svých byznysových aktivit, ale hlavně proto, aby podpořila kraj kolem Českého lesa a přitáhla tam cestovní ruch i zájem o tuto krásnou přírodní oblast. A bojují o zákazníky né ledajaké, ale o ty nejnáročnější. O to víc si vážíme jejich snahy a také ceníme výsledek, který jsme měli možnost s naší redakcí vidět na vlastní oči.

Resort je tvořen ze dvou budov. Aparthotel Železná a Boutique Apartments Železná. Ten druhý jmenovaný otevřeli až letos. Doplňuje hlavní hotel a rozšiřuje nabídku ubytování. Sestává z pouhých osmi pokojů s velkorysou prostorovou dotací a rustikálně-elegantním pojetím interiéru inspirovaným tlumenými zemitými tóny okolní přírody. Za architektonickým ztvárněním novinky v česko-německém pohraničí stojí stejně jako v případě Aparthotelu Železná studio Konceptual Barbory Mluvkové, které tentokrát promítlo do designu hotelu i prvky chodské krajiny a motivů z Jiráskových básní, podle nichž jsou zároveň pojmenované jednotlivé apartmány – V mechu, V kapradí, Na křídlech, U potoka, Na stromě, Na jezeře, Na vrcholcích a V oblacích. Posledně jmenovaná suite zaujímá celé podkroví někdejší prvorepublikové venkovské školy a nabízí mimo jiné i volně stojící vanu pod odhaleným původním trámovím.

Kulinářské zázemí hostům resortu zajišťuje uvolněná restaurace Hvozd v čele s šéfkuchařem Martinem Šilingem, kterého foodies mohou znát třeba ze špičkového pražského fine dining podniku V Zátiší. Martinovo promyšlené menu čerpá z lokální tradice a darů chodských lesů, vod rybníka Železný nebo z produkce místních farmářů. Na stálém menu září určitě jejich svíčková omáčka s jelením masem a karlovarským knedlíkem, nebo sušený jelení hřbet s listy salátu, žampiónové coulis, houbový demi glace. Tyto dvě jídla vás donutí se vrátit zpět, i kdyby jste měli kvůli tomu sjet z dálnice po cestě do Německa. Kulinářské portfolio Hvozdu doplňuje bar Kotelna se zaměřením na whisky a šampaňské. V jejich nabídce najdete šampaňské značky maison de Venoge, která je opravdu jedinečná a mile vás překvapí uprostřed přírody tzv. na konci světa, kde byste takové poklady jen těžko čekali. Ovšem dát si skleničku tohoto francouzského skvostu s výhledem na nádherný český les, to jinde nezažijete.

Na konec už stačí jen neopomenout hotelové wellness, které svým designem upoutá stejně jako zbytek hotelu a kde najdete saunu, páru, dokonce i Kneippův chodník a samozřejmě odpočinkovou zónu, kde se zrelaxujete po procházce okolní přírodou či po náročném výletě na kolech. Okolní cyklostezky jsou vyhlášené a není náhoda, že většina hostů sem jede právě kvůli nim.

Je třeba si říci, že majitelé se pustili do odvážného projektu, ale pokud zhodnotíme celý pobyt, tak můžeme potvrdit, že mají býti na co hrdí. Hledáte- li restart od pracovního stresu, ale chcete se u toho najíst a napít jako v nejlepších pražských fine diningových restauracích, tak tady jste na správném místě.

foto: archiv Resort Český les